Abans que res, cal dir que a l’ABC també llegeixen El Nacional. Més encara, li fan cas. Ahir es deia per aquí que era l’únic diari que no parlava en portada de la manca de vacunes i avui tota la portada es dedica a la cosa. És veritat: fan salat, però val més tard que no pas mai. Dit això, avui salta la sorpresa a les portades d’El Mundo i d’El País, que coincideixen en el tema principal —això ja passa— i també en el secundari, que és més infreqüent.

El tema principal es tracta amb diferències de to. El País aixeca la cella sorprés per l’abstenció de Vox en favor del govern més progressista de la història, que ha permés aprovar el decret que regula el fons europeu de recuperació postpandèmia, ja saps, fins a 140.000 milions d’euros, la meitat per la cara, avalats per la mateixa Unió Europea en carn i ossos. El Mundo, en canvi, s’esvalota i s’arrabassa els cabells perquè el partit neofranquista ha deixat escapar una oportunitat de deixar a la lona al govern espanyol, a qui mancava el suport d’ERC en aquesta votació. El diari progre titula amb un punt de moderació, mentre que el tabloide nacionalista no amaga el furor que el consumeix, avança Vox per la dreta —sembla mentida— i els qualifica de “salvavides” de Pedro Sánchez. Perquè ho comparis, una manera freda de parlar d’aquest afer és la de La Vanguardia.

El tema secundari en què també coincideixen aquest parell és escandalitzar-se pel tercer grau atorgat als presos polítics independentistes ahir mateix, moment que va tenir el corol·lari surreal en saber-se que la Junta Electoral de Barcelona havia censurat els actes en favor d’aquests presos que se celebren arreu del país diàriament. En fi. Ara que ja són al carrer enmig de la campanya electoral, què? Multaran o inhabilitaran a qui acudi als mítings amb presos, virtuals o presencials, o a qui els saludi —bon dia, bona tarda, bona nit, hola què tal, amunt i crits, pit i collons, no afluixeu, etcétera? Són els presos al carrer una infracció vivent de les disposicions de l’esmentada Junta? Quines coses has de veure.

Però el tema és la curiosa concordança entre les portades d’El Mundo i d’El Pais. Fa l’efecte que la mala intenció és idèntica als dos diaris: acusar al Govern de la Generalitat de maquinar, orquestrar i conspirar perquè la semillibertat d’Oriol Junqueras i companyia influeixi en la campanya electoral. El Mundo sempre es presenta més fatxenda, més pinxo i farfant, amb gran afany de ferir i de apujar encara més l'aposta: El separatismo abre campaña con la salida de los presos para desafiar a los jueces. Clar que sí. Perquè tothom coneix l’objectiu dels partits indepes en campanya electoral: faronejar als tribunals, aviam si cau algun premi. El País diu el mateix però en un to menys macarró —no gaire menys, però: La Generalitat mete en campaña electoral a los presos del procés. Quina gràcia. Per la mateixa regla de tres haurien de titular que el Tribunal Superior de Catalunya se mete en campaña en intervenir el decret d’ajornament de les eleccions. Però, meh, potser llavors serien ells els acusats de desafiar a los jueces i això sí que no.

Una portada valenta és la d’El Punt Avui, que obre amb les xifres d’aturats causats per la pandèmia a Espanya i a Catalunya i relega la campanya electoral a la part de sota de la pàgina. És una bona plantofada de realitat i una manera d’amargar-te l’esmorzar per una bona causa. Avui també és el dia que els diaris comencen a ensenyar la poteta en favor del candidat que els agrada. Atent a l’espai que hi dediquen, les fotos que destaquen i els girs que fan servir als titulars. En seguirem parlant, esclar.

EM

EP

LV

EPC

ARA

ABC

LR