Es fa estrany que l’ABC publiqui una fotografia a tota portada de gent amb mascareta el dia que la mascareta deixa de ser obligatòria a l’exterior. El títol és “Últimes hores amb les mascaretes al carrer”, com si portar-les posades fos alguna cosa per recordar amb un deix de tristesa i la primera pàgina del tabloide monàrquic en volgués ser el souvenir. La Razón i El Periódico, en canvi, celebren la “despenalització” de la cara com cal, perquè és una bona notícia que gairebé tothom estava esperant, malgrat els aixafaguitarres que ara s’han posat a parlar de la síndrome de la cara buida. Potser això de l’ABC és una metàfora crua, lacaniana i situacionista, del diari de la dreta-dreta, que fins i tot s’enyora de les restriccions imposades per la pandèmia i/o les considera una situació que mereix l’homenatge de la primera pàgina. Potser només és una gran ironia sobre què vol dir avui dia ser conservador a Espanya —o “liberal”, com els agrada anomenar-ho a Madrid: ho sents a dir fa l’efecte que pensen que “liberal” és la manera cuqui de dir ultra o dretà o ultradretà.

Parlant de “liberals”, José María Aznar reapareix a les portades de La Vanguardia i El Mundo. Es veu que aquest divendres ha fet una conferència al Círculo de Economía a Madrid i ha ungit Isabel Díaz Ayuso com a política més-més de la dreta i d’Espanya, com volent dir que ella sí que és la seva hereva i no l’actual president del PP, Pablo Casado. Aznar també ha avisat a la Conferència Espiscopal i a la patronal CEOE que els té apuntats a la seva llista de dolentots perquè s’han manifestat tebis o covards a l’hora de condemnar els indults. Ha dit que se’n recordarà. És la típica reacció pinxeta que tothom coneix de l’expresident del govern espanyol (1996-2004) i factòtum de la dreta dura. Té interès que La Vanguardia i El Mundo el ressuscitin perquè una de les grans obsessions d’Aznar era mantenir tota la dreta espanyola aplegada i activa dins el PP, única manera que aquest partit guanyi eleccions. Des de la patacada de Rajoy, l’expresident ha sortit a defensar aquest llegat sistemàticament i corleonesca. Aquest divendres va beneir Ayuso i sembla que caldrà estar atents a la pugna pel timó del PP, que amb tot això dels indults ha olorat sang.

El País és l’únic que obre amb el gran brot de covid-19, originat a les Balears a causa del descontrol en diverses festes d’estudiants en habitacions d’hotel, concerts i excursions en vaixell sense prou mesures sanitàries. És remarcable que després de tanta protesta i tanta llàgrima del sector de l’oci nocturn i del turisme, el primer gran incident de la desescalada els deixi tan despullats. Els afectats són 2.600 joves de set comunitats autònomes. Entretant, les autoritats sanitàries pateixen pels ciutadans d’entre 60 i 69 anys que només han rebut una dosi d’Astra-Zeneca. Com que els diaris no en diuen res, caldrà esperar que les patronals de l’oci i del turisme en diguin alguna cosa i prenguin mesures, si més no perquè no es tirin enrere els governs dels països emissors de turistes que han autoritzat aquesta mateixa setmana els viatges a les Illes —gràcies a tant d’esforç del personal sanitari i dels ciutadans, que en pagaran les conseqüències, com les que descriu l’Ara a la seva portada.

EP

EM

ABC

LR

LV

EPC

EPA

ARA