Fins a 400 estudiants s'han contagiat per coronavirus mentre eren en un viatge de final de curs a Mallorca. Tots ells són estudiants que han donat positiu per coronavirus després de viatjar a Mallorca a mitjans de juny, segons han confirmat les diferents regions. 

El Servei d'Epidemiologia de les Balears destaca que els estudiants van coincidir a Mallorca en un viatge d'estudis, que es van relacionar entre ells i que van participar en diferents esdeveniments amb molta gent, segons recull Efe. Malgrat tot, de moment, constaten que no s'han donat casos de nous positius entre la població de les Illes. 

El departament de Salut ha confirmat que hi ha 14 joves de Barcelona que s'han infectat en aquest brot amb un total de 204 contactes estrets. També 8 estudiants de la Catalunya Central.

Variant delta entre els casos

La variant alfa –detectada per primera vegada al Regne Unit– s'ha detectat sobretot entre els estudiants madrilenys i valencians, i la delta –detectada per primera vegada a l'Índia– entre els bascos. Per ara, tampoc s'han descartat nous contagis.

Viatge després de la selectivitat

La majoria d'estudiants van visitar les Illes després de realitzar les proves d'accés a la universitat i va ser organitzat per una agència de viatges de València, segons destaca el portal 324. En canvi, el viatge dels estudiants del País Basc, se'l van organitzar ells mateixos. El Departament de Salut prepara ara un cribratge per a 300 persones amb la intenció de detectar nous casos. 

De moment han comunicat que són casos poc simptomàtics o assimptomàtics en els quals cal dur a terme un bon estudi epidemiològic que necessita cert temps. Les investigacions epidemiològiques dels brots de Barcelona ciutat els està duent a terme l’Agència de Salut Pública de Barcelona i, a la resta de Catalunya, els serveis de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Brot a Menorca

Per altra banda, Salut ha informat que actualment està sota investigació epidemiològica un brot multitudinari produït arran de celebracions de final de curs d'alumnes de segon de batxillerat a l'Illa de Menorca entre els dies 11 i 20 de juny.

En aquests moments hi ha 57 casos que han estat diagnosticats de SARS-CoV-2 i 262 contactes estrets. Els alumnes provenen de diversos instituts diferents de la zona de la província de Barcelona. Els centres no tenen cap vinculació amb l'organització dels viatges i Salut no en divulgarà el nom. En aquest sentit, els viatges van ser organitzar pels mateixos alumnes de forma particular creant grups de Whatsapp i contactant amb agències de viatges especialitzades en aquests tipus d'esdeveniments.

Aquest episodi no té relació aparent amb un de similar produït a l'illa de Mallorca i que, en aquest moment, no afecta cap persona resident a Catalunya.

Símptomes de la variant delta

Els símptomes més comuns de la variant delta del coronavirus són mal de cap, de coll i secreció nasal. Les dades, recopilades com a part de l'estudi de símptomes Zoe Covid del Regne Unit, suggereixen que aquesta nova variant pot manifestar-se com un "refredat fort", segons detallava en un article de la setmana passada el The Guardian. "El coronavirus està actuant de manera diferent ara, és més com un refredat fort", explicava Tim Spector, professor d'epidemiologia genètica del King's College London, que ha dirigit la investigació. "La gent pot pensar que acaba de tenir un refredat estacional i seguir anant a festes... pensem que això és una part important del problema". 

"Des de principis de maig hem estat observant els principals símptomes en tots els usuaris de l'aplicació i no són els mateixos que abans. Aleshores, el símptoma número u és el mal de cap... seguit del mal de coll, secreció nasal i febre".

 

 

Imatge principal: membre del personal sanitari realitza un test de detecció del coronavirus / Efe