Dilluns passat, l'endemà de la concentració contra l’amnistia que el PP va convocar a la plaça del Sol de Madrid, el radiopredicador Federico Jiménez Losantos treia foc pels queixals queixant-se perquè el PP s’havia deixat perdre una imatge de molt més impacte. Els va retreure que no se’ls hagués ocorregut contractar una productora que s’encarregués de gravar imatges de la protesta a vista d’ocell. Segons ell, veure-ho tot des de dalt, amb fotos celestials captades per un dron sobrevolant els milers de caps de ciutadans indignats contra l’amnistia, hauria generat un impacte més fort que no pas les fotos que es van publicar fetes arran de terra. Una setmana després, la majoria de diaris de la capital espanyola han fet cas a l’estratègia i ofereixen la foto de la manifestació d’aquest diumenge des del punt més elevat de la plaça que han pogut trobar, que és des d'on fas les fotos quan vols que es vegin molt bé les coses que per a tu són importants. Tots ho hem fet alguna vegada.

La marea de banderes espanyoles que van ocupar Cibeles ocupen totes les portades dels diaris de Madrid, amb titulars que no varien massa d’una capçalera a l’altra. N’hi ha dues que, fins i tot, coincideixen. “No en mi nombre”, el lema de la protesta, és el titular escollit per l’ABC, que destaca en el subtítol que “la societat civil manté el torcebraç contra l’amnistia” i subratlla que al ‘clamor popular’ s’hi han afegit “les veus” de Fernando Savater, Albert Boadella, Andrés Trapiello i Félix Ovejero. L’ABC no té ulls per a res més.

A La Razón igual, portada d’excepció, amb monotema: “No en mi nombre” i una foto panoràmica des d’un punt elevat de Cibeles perquè es vegi bé la magnitud de l'actual drama nacionalista espanyol. Al peu de foto, diuen: “Ciutadans de tot Espanya van omplir el centre de Madrid al crit d'‘Espanya per damunt de tot’ en contra de la llei d’amnistia de Sánchez. Aquest rotatiu opta per destacar tres moments dels discursos que es van fer a la plaça. Ovejero: “Les lleis les escriuen els delinqüents i escriuen el futur del país, els que volen destruir-lo”. Trapiello: “Sánchez és el projecte de la mentida i mentirà tots els cops que ho necessiti”. Savater: “És el primer pas d’una resistència que ha de continuar. Som ciutadans lliures, no serfs”.

El Mundo també obre amb la manifestació i selecciona per al seu titular la paraula “resistència” per a referir-s’hi. “La ‘resistència’ es multiplica davant la ‘burla de l’’amnistia’”. Com explica en la crònica de la protesta, la idea de referir-se a la mobilització contra l’amnistia amb el nom de resistència surt del discurs de Fernando Savater. Ara bé, ell no n’és el pare, perquè Federico Jiménez Losantos fa dies que parla en aquests termes. Com també ho fa Isabel Díaz Ayuso quan treu el fantasma de la “dictadura”. Les dues paraules es comuniquen. Segons la RAE, resistencia és: “Conjunto de las personas que, generalmente de forma clandestina, se oponen con distintos métodos a los invasores de un territorio o a una dictadura”.

La portada de El País també obre amb la foto de la manifestació, però sense afegir-hi gaire dramatisme i un peu de foto -és que ni tan sols titular- sense complicacions ni floritures. “Manifestació massiva contra l’amnistia a Madrid”. Aquest diari dona prioritat a la informació relativa a la formació del nou govern. Sobre això apunta: “Sánchez blindarà el seu nucli dur per al nou govern”.

El punt de vista català

La manifestació a Madrid és el centre de dos diaris editats a Barcelona, La Vanguardia i El Periódico, que titulen, respectivament: “Nova protesta contra l'amnistia” i “Clamor antiamnistia”. A El Punt Avui i a l’Ara no s’hi troba cap foto sobre la manifestació. El Punt Avui ocupa la portada amb la sequera i l’Ara presenta una bandera d’Espanya amb l’escut retallat sobre un fons negre. “La ultradreta torna al carrer”, avisa.

Portada El Mundo
Portada El Mundo
Portada El País
Portada El País
Portada ABC
Portada ABC
Portada La Razón
Portada La Razón
Portada La Vanguardia
Portada La Vanguardia
Portada El Periódico
Portada El Periódico
Portada Ara
Portada Ara
Portada El Punt Avui
Portada El Punt Avui