Si algú havia esperat alguna mostra d’humanitat per part del nou règim talibà i s’havia cregut els cants de sirena de la primera roda de premsa dels nous mandataris de l’Afganistan, a poc a poc tothom es va adonant que els milicians que han pres el poder a Kabul en temps rècord no són més que llops amb pell de xai que si d’alguna manera estan facilitant l’evacuació de la comunitat estrangera és només per treure’s els testimonis de sobre. Quan ningú estigui pendent sobre el terreny de què fan haurà arribat el seu moment, i el poc que ens arribi, ens horroritzarà.

De moment, les portades dels diaris d’aquest divendres, 20 d’agost del 2021, ja comencen a fer crits d’alerta, encara que també n’hi ha que esperonen una resistència que, probablement, té els dies comptats. El que sí que és un fet real és que la crisi humanitària només té una solució possible, la implicació al cent per cent d’Europa.

abc

De fet, sobre els problemes dels refugiats en parla l’‘ABC’ a la seva portada, amb el titular ‘Crisi humanitària a les portes d’Europa’, tot afegint que ‘Els EUA no garanteixen la sortida de més de 50.000 col·laboradors i la UE segueix paralitzada per la manca d’acord’ i ‘Espanya envia vehicles a Kabul i encarrega al CNI i al GEO el pla de rescat dels col·laboradors afganesos’.

elmundo

Per la seva banda, ‘El Mundo’ informa avui que ‘Biden pressiona als talibans amb F-18 per assegurar l’evacuació’, però també informa en els subtítols que ‘Els insurgents disparen o colpegen als que fugen, amenacen la premsa i busquen col·laboracionistes’.

elpais

larazon

Entre els diaris que atien la resistència afganesa contra els talibans hi trobem ‘El País’, que ens diu que ‘Una onada de protestes en diverses ciutats desafia als talibans’, i afegeix que ‘Els manifestants onegen la bandera del país, que la milícia va canviar per la seva’. Del mateix to és ‘La Razón’, que apunta que ‘Els afganesos es rebel·len contra el terror talibà’. A més, aquest diari també apunta: ‘Espanya: “hub” d’entrada dels refugiats afganesos’.

lavanguardia

elpuntavui

ara

Finalment, els que expliquen que els talibans són, efectivament, llops amb pell de xai hi trobem ‘La Vanguardia’, que apunta que ‘Morts i detencions desmenteixen les promeses de moderació dels talibans’; ‘El Punt Avui’, que informa que ‘Els talibans van casa per casa a la caça dels desafectes’ i l’‘Ara’, que ens diu que ‘Els talibans bloquegen l’aeroport’.

elperiodico

Com es pot observar, els diaris catalans es decanten per explicar els episodis de repressió que, de ben segur, aniran en augment. Amb tot, la notícia principal als diaris editats a Barcelona és la fi del toc de queda, amb els següents titulars: ‘El Govern busca vies legals per allargar el toc de queda a BCN’ a ‘El Periódico’; ‘Cop al toc de queda’ a ‘El Punt Avui’; ‘El TSJC revoca el toc de queda perquè no justifica la retallada de drets’ a ‘La Vanguardia’ i ‘El TSJC tomba el toc de queda’ a l’‘Ara’.

 

Imatge principal: Uniforme estàndard de la milícia talibana / Pixabay