Coincideixen aquest dimecres les portades de La Vanguardia i El Periódico: L’educació “es desploma” a Catalunya. El títol de La Vanguardia és un bon mastegot de realitat, perquè no deixa cap escapatòria, ni la clàssica de comparar-se amb Espanya o alguna comunitat autònoma més desgraciada en l’informe PISA: l’ensenyament està malament a tot arreu, fatal a Espanya i pitjor encara a Catalunya. El d’El Periódico també fa mal: diu el Govern que la culpa és dels migrants. En realitat, acusa l’estudi d’estar mal fet —amb una mala traça i una impertinència remarcables. La realitat de l’informe és aquesta: l’educació a Catalunya és a la cua d'Espanya i de l’OCDE —un club d’estats més aviat rics— amb els pitjors indicadors des del 2006 en comprensió lectora, matemàtiques i ciències. El Punt Avui afirma al títol principal “L’educació suspèn” i l’Ara parla d’“emergència educativa”. En el cap de molts lectors, però, l’informe retrata la incompetència i de la negligència del Govern —dels governs, val a dir—. Qui suspèn és l’administració i els polítics, igual que l’emergència és política més que educativa.

L’ABC aprofita el PISA per perpetrar l’enèsim atac catalanòfob. Sense cap ciència, diu que l’informe “confirma l’ensorrada educativa de les autonomies amb immersió lingüística”, com si eliminar la llengua catalana o l’euskera de l’ensenyament hagués de millorar els resultats educatius. Amb aquesta manera de raonar torta i malalta, també podien haver acusat els jutges del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Tribunal Suprem que dictaminen per les seves punyetes la càrrega lectiva de les llengües a les escoles catalanes. El Mundo provoca el mateix efecte, però ho fa agafant-se a les dades per assenyalar Catalunya com a capdavantera de l’ensulsiada educativa a Espanya. El tabloide ultra afegeix que Castella i Lleó, Galícia, Astúries i Madrid “superen el nivell dels nòrdics”. El País ho presenta amb excusa i lenitiu incorporats. L’excusa és la pandèmia. El lenitiu, que els resultats d’Espanya s’acosten a la mitjana dels països de l’OCDE. Qui no es consola és perquè no vol consol.

El País és un dels diaris que s’ha estimat més obrir la portada amb la ruptura entre Podemos i Sumar. També ho fa l’ABC. L’un i l’altre conclouen que la legislatura encara es complica més. El tabloide monàrquic posa a la diana a la líder de Sumar, la vicepresidenta Yolanda Díaz, i explica la trencadissa com una conseqüència del “menyspreu” de Sumar a Podemos. El diari progre es queda en els fets, sense acusar ningú ni fer cap interpretació psicològica de la crisi. Remarcable també que la portada de La Razón no en digui ni ase ni bèstia. El diari del Grupo Planeta s’afegeix a El País de dimarts amb una altra enquesta que mostra la impopularitat de l’amnistia, és a dir, del relat d’inconstitucionalitat i desigualtat que en fa el Partido Popular i que des de La Razón tant s’han afanyat a promoure. Quina sorpresa, oi?

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
ABC
ABC
El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón