Sovint s’ha dit que Espanya és el segon país del món amb més foses comunes per exhumar del món, després de Cambodja. Potser la dada no és del tot exacte, però en tot cas és una mostra clara de la feina pendent de restitució de la dignitat de les víctimes del terror feixista provocat pels colpistes que van provocar la Guerra Civil i van sumir Espanya en una dictadura de quatre dècades. Per això, fer una ullada a les portades dels diaris d’aquest diumenge implica especialment un viatge a un horror universal, el dels estralls de la guerra i el patiment de les víctimes, però també un viatge a l'horror particular. La trobada d’una fossa comuna amb centenars de morts a Ucraïna en territori abandonat pels russos és un cop de puny a l’estómac de les consciències occidentals, però alguns haurien de ser més conscients que d’altres i mirar d’una vegada que hi ha a les cunetes espanyoles.

abc.750

Amb tot, més enllà de l’horror, els diaris prefereixen l’exhibició notarial de les atrocitats sense cap acte de contrició, definitivament necessari per allunyar uns fantasmes del passat que tornen a assolar el continent i del que no se’n pot ser aliè de cap de les maneres. Així, el diari ‘ABC’ destaca la trobada de cadàvers amb el títol ‘Rússia deixa una reguera de morts en la seva fugida del front’, i assenyala al subtítol que els 400 cadàvers han estat localitzats “amb ferides de bala, cordes al voltant del coll i les mans lligades”. 

elmundo.750
elpais.750

Per la seva banda, ‘El Mundo’ publica una fotografia de cert exhibicionisme mortuori assenyalant que ‘Ucraïna denuncia una altra matança a Izium amb 450 morts’ i apunta que segons Kíiv, Rússia “tortura civils tallant-los les orelles i lligant-los cordes al coll”, mentre que ‘El País’ afirma que ‘Ucraïna troba centenars de morts en una zona alliberada’, afegint que ‘Kíiv denuncia una matança i tortures durant l’ocupació russa d’Izium’. 

larazon.750

En la premsa espanyola només dissenteix d’aquesta tònica ‘La Razón’, que ignora completament la qüestió de les fosses comunes ucraïneses i aposta per dedicar la notícia més important al funeral de la reina Elisabet II: ‘Carles III perfila el seu regnat en el dol d’Elisabet II’. Això sí, troba lloc per furgar en la ferida catalana apuntant que ‘L’independentisme posa en dificultats les institucions’.

elpunt avui.750
elperiodico
lavanguardia.750
 
ara

Pel que fa a les portades catalanes, la fossa d’Izium també apareix a ‘El Punt Avui’: ‘Atrocitats en massa’; ‘El Periódico’: ‘Enterrats al bosc’; ‘La Vanguardia’: ‘Ucraïna descobreix fosses comunes amb més de 440 morts a Izium’. L’‘Ara’ es fa ressò del tema amb ‘Troben una nova fossa amb 440 morts ucraïnesos’, però dedica el tema principal a ‘Els sous pugen en mig any sis cops menys que els preus’.