La situació a l’aeroport de Kabul és de caos total. Les pistes desbordades d’afganesos que intenten escapar-se de l’arribada dels talibans ens remeten a imatges vistes en altres circumstàncies a la fi d’una guerra i el col·lapse total d’un govern. L’aeroport de Saigon el 1975, però també el port d’Alacant el 1939. Escapar-se davant de l’arribada de l’enemic atàvic, integrista o feixista, és una necessitat tan peremptòria que molts estan disposats a perdre la vida en l’intent. I això ha succeït a Kabul, on afganesos desesperats han intentat arrapar-se al fusellatge o al tren d’aterratge d’avions que fugen i han caigut al buit des de centenars de metres per impactar contra el terra en una mort segura. I mentre desenes d’avions s’enlairen per fugir del terror talibà, els avions espanyols tot just fan el viatge d’anada, amb molt de retard i la incertesa de la situació que trobaran un cop aterrats.

El quiosc d’aquest dimarts, 17 d’agost del 2021, no és gens aliè a aquesta situació i avui les portades són totes semblants, igual de tristes i igual de desesperades: Occident ha fracassat a l’Afganistan i Joe Biden no es dona per al·ludit.

vanguardia

Qui més evidencia la situació és La Vanguardia, que ofereix en portada el detall de dues persones caient des d’un avió amb el títol Milers d’afganesos tracten de fugir desesperadament dels talibans. En un dels destacats s’especifica que hi ha Retard en l’evacuació dels espanyols i els seus treballadors.

abcara

Al seu torn, l’ABC ofereix una imatge d’un soldat dels Estats Units apuntant civils a l’aeroport de Kabul amb el titular Occident fuig d’Afganistan sense mirar enrere, mentre que l’Ara tria una imatge d’un avió amb tot de passatgers al damunt per explicar que hi ha Caos per sortir de Kabul. Aquest mateix diari informa que El preu del burca es multiplica per cinc d’ençà de la victòria dels talibans.

elmundoelpais

A El Mundo el titular principal és pel posicionament del president dels Estats Units davant l’evident fracàs: Biden: “No combatrem més a l’Afganistan, ells no volen lluitar”, mentre que El País opta per explicar que L’ascens talibà desferma el caos i la desesperació per fugir.

elperiodico

Per la seva banda, El Periódico titula Caos a l’Afganistan, tot i que la notícia principal és per recordar el rodatge de la pel·lícula i sèrie La plaça del Diamant sota el títol: La novel·la que va salvar les festes de Gràcia.  

elpuntavui

larazon

Finalment, El Punt Avui titula Caos a l’aeroport de Kabul per fugir dels talibans i La Razón informa que El terror arriba a Kabul.

 

Imatge principal: L'aeroport de Kabul, ocupat per centenars d'afganesos que volen fugir del terror dels talibans / Efe