Dimarts vinent farà un any que el rei Joan Carles I va fer les maletes i va marxar cap a Abu Dhabi per fugir de les insistents proves que, dia sí dia també, afloraven sobre l’origen tèrbol de la seva fortuna. I aquest diumenge els diaris en van plens. Ara bé, com que és un tema delicat, cadascú explica la seva versió dels fets i, sobretot, es posa l’accent en la possibilitat que torni. Tot plegat, un festival de globus sonda on cadascú mostra les seves cartes sobre l’eventual retorn per conformar tota una ofensiva mediàtica que crea un estat d’expectació. Torna o no torna?

De fet, el rum-rum de la tornada ha estat una constant durant tot aquest any de fugida, i s’han dit desenes d’opcions sobre aquest eventual retorn. Els ‘zarzuelòlegs’ s’han fet un fart de bastir operacions de tornada, anunciar la futura residència del rei i explicar tot el que els seus amics gallecs eren capaços de filtrar. De moment però, res de res. Els experts no n’han encertat ni una i Joan Carles continua exiliat als Emirats Àrabs Units consumint recursos de l’erari públic espanyol, com els escortes que es paguen amb diners de la butxaca de tots els contribuents.

abc

Amb tot, el ‘joancarlisme’ no ha perdut l’esperança i per això el diari monàrquic per excel·lència, l’‘ABC’ explica la seva pròpia versió de la fira monàrquica amb el títol ‘Joan Carles I: un any a Abu Dhabi a l’espera de la seva situació fiscal’. El mateix diari apunta que ‘La seva tornada, “temporal per uns dies”, depèn del fet que Hisenda resolgui positivament dues regularitzacions’. Per si algú no ho entén, en aquest diari es moren de ganes que Joan Carles torni i per això dona a entendre que tot plegat depèn d’un comptable que està acabant de fer els números fins que el tema es ‘resolgui positivament’. És evident que ‘positivament’ per a l’‘ABC’ vol dir que Hisenda exoneri el monarca.

elmundo

No es queda curt ‘El Mundo’, que considera que ‘La fiscalia veu complicat querellar-se contra el rei Joan Carles I a l’any de la seva sortida’. Tot seguit apunta que ‘El Ministeri Públic apura la recerca d’indicis, però pot veure’s abocat a arxivar si Hisenda valida les regularitzacions’. Com qui no vol la cosa deixa anar que tot quedarà en res i que si cap fiscal volia buscar-li les pessigolles a l’emèrit, es quedarà amb un pam de nas.

larazon

Qui també posa tota la carn a la graella és ‘La Razón’, que col·loca una enquesta que afirma que ‘El 57,6% dels espanyols vol el retorn del rei emèrit’. El problema d’aquest titular és que no queda clar quants de tots aquests que volen el retorn el volen per perdonar-lo i quants per a jutjar-lo. En tot cas, aquest diari treu el seu particular Sant Cristo Gros, l’inefable Luís Ansón, que opina que “En aquest moment no es donen les circumstàncies per a que don Joan Carles torni”. Com sempre ha fet al llarg de la seva vida, el periodista i membre de la Real Academia Española fabula amb una ‘operació contra la Monarquia l’objectiu de la qual és Felip VI’.

elperiodico cat.750

elpais

També s’apunta al ‘globosondatge’ ‘El Periódico’, que assegura que ‘Joan Carles I vol pactar amb el seu fill una data per tornar a trepitjar la Zarzuela’, mentre que ‘El País’ es limita a recordar: ‘Joan Carles I, un any sota sospita sense decisió judicial’. Amb tot, el titular principal és ‘La recuperació s’aferma en la majoria dels sectors’.

elpuntavui

ara

Pel que fa a ‘El Punt Avui’, l’espai principal de la portada és per a una entrevista a Josep Rull: “El 3-O era el moment”, però també recorda que ‘La fugida del rei emèrit s’eternitza un any després’, mentre que a l’‘Ara’ el tema principal és un dossier titulat ‘Cos de dona, medicina d’home’, mentre que el tema monàrquic queda en mans d’una anàlisi d’Ernesto Ekaizer: ‘Un any després, els escàndols de Joan Carles I han seguit creixent’.

lavanguardia

Finalment, ‘La Vanguardia’ s’oblida de l’emèrit a portada i ho fia tot a una entrevista a la ministra de Transports, Raquel Sánchez: “Seré garant d’una ampliació exemplar de l’aeroport del Prat’.