Com era d'esperar, tots els diaris espanyols treuen en portada el rei Felip VI i el discurs que cada any fa per la Nit de Nadal. Ara bé, els rotatius no han acabat de tenir clar si esmentar als seus destacats (al titular no ho ha fet cap) com el monarca actual va ignorar el seu pare, l'Emèrit, a l'hora que parlava de la "integritat pública i moral" que han de tenir les institucions i els qui les formen. Un dels que ho fa és El País, que titula que "el Rei reclama consensos per donar estabilitat al país" i afegeix que el monarca va evitar al·ludir al pare tot i "cridar a donar exemple d'integritat". L'altre rotatiu que esmenta això és l'ABC, que destaca una de les declaracions que el monarca va fer en defensa de la Carta Magna: "La Constitució mereix respecte i lleialtat". El diari conservador afegeix: "Davant la situació del seu pare però sense esmentar-lo: 'Les institucions hem de complir les lleis i ser exemple d'integritat pública i moral'".

elpais.750

abc.750

En canvi, altres diaris han optat per no assenyalar-ho. Un d'ells és La Vanguardia, que sí que explica la crida a la "integritat moral" del Rei. El rotatiu també destaca l'apel·lació a la unitat i el consens. A diferència dels diaris espanyols, La Vanguardia no acompanya el titular amb la fotografia del monarca. Serà perquè cada any és la mateixa? Tampoc El Mundo diu res sobre l'Emèrit. Sí que esmenta la crida a la integritat i el blindatge de la Constitució, i també afegeix el missatge pel que fa a la pandèmia de la covid. La Razón és l'altre rotatiu que no diu ni pus de Joan Carles I: només destaca els mateixos missatges en un format més corporatiu, com a bon diari monàrquic.

lavanguardia.750

elmundo.750

larazon.750

Així doncs, la majoria de portades semblen voler contribuir a l'estratègia de la Zarzuela de fer el mínim soroll possible davant la imminent tornada a Espanya de l'Emèrit del seu exili en una illa paradisíaca dels Emirats Àrabs Units. I és que després d'una llarga i dura negociació, l'Emèrit podria haver aconseguit el vistiplau per tornar, tanmateix no sota les seves exigències, segons publica El Español. La tornada seria al febrer, precisament perquè fos lluny d'un dels compromisos més importants per a Felip VI: el discurs de Nadal. "No volen que ningú estigui esperant a veure si Felip VI diu alguna cosa sobre el retorn o no del seu pare. Cal centrar-se en allò que cal centrar-se i, amb la qual està caient ara mateix, no és moment de parlar del pare", ja assegurava fa uns dies una font propera a la Casa Reial.

Portades que ignoren Felip VI

Qui ha ignorat el monarca han estat tres dels quatre diaris editats a Catalunya. L'Ara destina la portada de l'edició especial del diari, vàlida per al 25 i 26 de desembre, a un dossier que relaciona ciència i il·lusionisme: "Mags, els hackers de l'il·lusionisme". A peu de pàgina, tres temes a l'entorn de la pandèmia: "Sanitaris cremats: "Vas resistint fins que petes"; "Restriccions a mida: cal una llei de pandèmies?", i "Esperant el medicament que acabarà amb el virus".

FHZ2BDMXEAoS6Ak

El Punt Avui encapçala la primera pàgina amb el titular: "Segon Nadal restringit". I a sota però en petit i sense fotografia sí que explica el discurs de Felip VI i destaca, a diferència dels rotatius espanyols, l'estratègia d'estruç amb l'Emèrit: "Felip VI eludeix qualsevol menció del seu pare".

elpunt avui.750

Per últim, El Periódico fa un muntatge gràfic amb un poema de Martí Pol sobre la nova estrella de la Sagrada Família. I també a sota i sense foto, el discurs monàrquic: "El Rei assenyala l'obligació de ser "exemple d'integritat" i demana consensos polítics".

elperiodico.750