El tabloide ultra obre portada amb la denúncia de la fiscalía al Barça, als expresidents del club Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, als executius Òscar Grau i Albert Soler i a l’exvicepresident del Comitè Tècnic Arbitral, José María Enríquez Negreira, a qui el Barça va pagar 7,3 milions com a assessor. El Mundo es vanta que la fiscalia inclou en la denúncia “totes les primícies” del diari sobre l’afer. I tant. De fet, la fiscalia només disfressa jurídicament les fabricacions impreses, com la del mateix títol de portada d’aquest dissabte. El diari, al que fa molts anys que tant li fa sis com seixanta, dóna els delictes per comesos des del primer dia. La fiscalia, però, haurà de provar que els diners servien efectivament per a que Negreira realizase actuaciones tendentes a favorecer al FC Barcelona en la toma de decisiones de los árbitros […] y así en los resultados de las competiciones.

Aquest merder coincideix amb l’obertura d’una investigació sobre l’anomenada “operació Catalunya” al jutjat d’instrucció 13 de Madrid, que ha admès a tràmit la querella presentada pel mateix Sandro Rosell —quina coincidència— contra quatre policies, entre ells José Manuel Villarejo. Aquest excomissari, que apareix sempre com a cap operatiu de les clavegueres de l’Estat, ja va declarar al jutge que Esteban Urreiztieta —un dels periodistes que signen “les primícies” sobre el cas Negreira—, era “un dels seus periodistes”. Vés per on.

Les coincidències van més enllà. En el cas del Barça s’ha seguit una variant del mateix manual dels escàndols de l’operació Catalunya, del que El Mundo n’és, per entendre’ns, com el diari oficial. El mecanisme l’ha tornat a explicar aquesta setmana La Vanguardia: “Un equip coordinat per [Villarejo] elabora informes que, més d’hora que tard, acaben en alguns mitjans de comunicació […] rebent alguna de les canonades previstes per l'agent: o titulars de la premsa aliada o querelles judicials, basades de vegades en suposats pufos descoberts per aquells mitjans”. La Vanguardia també recorda que en la primera filtració lligada directament a l’operació Catalunya la publica El Mundo. Deia que els Pujol tenien 137 milions a Ginebra, segons un esborrany de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la policia espanyola. L’esborrany mai no va existir: era un invent de Villarejo. El diari mai ho va comprovar.

La periodista Patricia López —que amb Carlos Enrique Bayo va publicar al digital Público una llarga corrua d’investigacions sobre les clavegueres— ja va explicar al Parlament com es manipula l'opinió pública amb la col·laboració d’alguns mitjans i periodistes, que donen versemblança als muntatges de Villarejo i serveixen de pretext per posar en marxa les causes judicials. Aquesta música és molt semblant a la que toca aquest dissabte la portada del tabloide ultra, oi? També serveix per amagar que el diari treballava de valent en el femer de l’operació Catalunya, en la qual va tenir un paper protagonista. Per què ara faria un altre paper? Pots enganyar a alguns sempre o a tothom una temporada, però no pots enganyar sempre a tothom. Aquest dissabte, a El Mundo se li veu la llauna perquè el mateix diari repeteix en portada un truc del que ens acaben d’explicar la trampa.

BOLES EXTRA. Algú repassa els títols de portada a La Razón? En un diu que "Xi Jinping obté un històric tercer mandat presidencial per unanimitat". Quina sorpresa, oi? La Vanguardia obre portada amb una primícia: el Barça ja té els diners per l'ampliació del Camp Nou. Enhorabona per l'exclusiva —i per l'aclariment, perquè el passat 12 de febrer, en una llarga crònica, deixava en dubte que la directiva de Joan Laporta se'n sortís. El Mundo, que si es mossega s'enverina, diu que el ministre Escrivá "carrega la reforma de les pensions sobre empreses i treballadors". Clar. A qui volen que la "carregui"? Als aturats? Als marcians?

El Mundo
El Mundo
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
ABC
ABC
La Razón
La Razón