El jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona ha rebut aquest divendres la denúncia de la Fiscalia de Barcelona pels pagaments del Barça a l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres José María Enríquez Negreira.

En la denúncia, s'acusa tant Negreira com els expresidents del Barça Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell, així com als exdirectius Òscar Grau i Albert Soler i al mateix FC Barcelona, com a persona jurídica, per un delicte continuat de corrupció en els negocis, en la seva modalitat de frau esportiu, un altre d'administració deslleial i un tercer de falsedat en document mercantil.

sandro rosell i josep maria bartomeu Carlos Baglietto
Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, expresidents del Barça / Foto: Carlos Baglietto

La Fiscalia creu que es pretenia influir en els partits del Barça

Segons afirma la Fiscalia en el seu escrit, el Barça va acordar verbalment amb Enríquez Negreira actuacions perquè els àrbitres l'afavorissin en els partits que disputés el club blaugrana. "A través dels presidents Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, el Barça va assolir i va mantenir un acord verbal estrictament confidencial amb el denunciat Enríquez Negreira, a fi que, en la seva qualitat de vicepresident del CTA i a canvi de diners, executés actuacions tendents a afavorir el Barcelona en la presa de decisions dels àrbitres en els partits que disputés el Club, i així en els resultats de les competicions; àrbitres la designació dels quals per a cada partit de les competicions espanyoles oficials d'àmbit estatal i professional es duen a terme al si del CTA", narra la denúncia.

 

Per la Fiscalia, a més, l'assessorament que el Barça manté que va rebre per part d'Enríquez Negreira és fictici. "A tal efecte, les societats del denunciat, N SCP i D 95 S.L, van girar factures que van ser presentades al cobrament davant del FCB sense que responguessin a cap prestació o serveis d'assessorament tècnic real". La Fiscalia també recorda que, entre el 2001 i el 2018, Enríquez Negreira va cobrar del Barça més de 7,3 milions d'euros. "Això va suposar una autèntica remuneració no prevista als estatuts del Club ni aprovada per l'assemblea general, per la qual cosa mancava de títol que ho justifiqués. En definitiva, aquestes percepcions no van tenir cap suport legal ni estatutari".

oficines barça ACN
Vista exterior de les oficines del Barça / Foto: ACN

L'amenaça d'Enríquez Negreira al Barça

En la denúncia, a més, la Fiscalia recorda que el cessament de la relació entre el Barça i Enríquez Negreira es va produir el maig del 2018, coincidint amb el final en el càrrec de vicepresident del CTA de l'exàrbitre, i afegeix que aquest va recriminar al club blaugrana aquesta decisió a través d'un burofax emès el febrer del 2019. "No tinc voluntat de donar publicitat a totes les irregularitats que he conegut i viscut de primera mà en relació amb ningú del Club, però vostè m'hi obligarà si no reconsidera la seva decisió i compleix l'acord que teníem de continuar comptant amb els meus serveis fins al final del mandat presidencial", va escriure Enríquez Negreira.

La Fiscalia conclou la denúncia apuntant tots els delictes que aprecia davant dels fets descrits: delicte continuat de corrupció entre particulars en l'àmbit esportiu, delicte continuat d'administració deslleial i delicte continuat de falsedat en document mercantil.