No se sap què fa més vergonya, si els diaris governamentals protegint al PSOE d’aparèixer als títols de portada a causa de les irregularitats electorals d’algunes seves candidatures, o els del Trio de la Benzina exagerant i desenfocant-ho fins a qualificar de “trama”, “xarxa” i “allau d’escàndols” les conxorxes locals de quatre saltataulells amb urc de cacic. Ni la suma de les imaginacions de Berlanga i Cuerda hauria pogut pintar un esperpent tan grotesc de l’Espanya i dels seus diaris d’ara mateix.

Les terminals mediàtiques del PP —i el kommentariat addicte— promouen en portada la mateixa sensació de frau electoral que el trumpisme abans de les eleccions presidencials del 2020: guanya el PP però el PSOE robarà el resultat. A l’altra banda del ring, els diaris governamentals es fan l’orni en portada. El País amb una conxorxa contra la política de transició ecològica de la UE. El Periódico amb les dificultats per aconseguir pisos socials a Barcelona. La Vanguardia anuncia que l’energia solar ja remena més inversions que la fòssil. Aquests mulladers electorals no són anècdotes, potser són material per obrir portada —com fa l’Ara, posem per cas—. Un per un no semblen gran cosa però totes plegades fan esfereir.

Per si no els tens presents, aquí van. A Melilla (84.689 habitants), hi ha deu detinguts per comprar vots per correu, entre ells tres dirigents de Coalición por Melilla, principal partit de la ciutat autònoma, que governa amb el PSOE. Al Cabildo de La Gomera (22.000 habitants), en mans del PSOE des del 1991, s’han tramitat vint certificats digitals per votar en absència dels electors. A Mojácar (Almeria, 6.301) hi ha set detinguts, entre ells dos candidats del PSOE, per la compra d’uns 200 vots (a 100 euros cada un). Fa un mes, pel mateix delicte, van processar dos exalcaldes socialistes de Huévar del Aljarafe (Sevilla, 2.944). A Albudeite (Múrcia, 1.381), han arrestat la candidata socialista i dos polítics més. A Carboneras de Guadazaón (Conca, 785), el PP acusa el PSOE de fer arribar només paperetes seves a alguns veïns. A Arona (Tenerife, 79.448), Coalició Canària, Más Por Arona i el PP han presentat denuncia per la compra d’un vot contra un càrrec de confiança de l'alcalde socialista. Aquí es pagava a 50 euros. Per paga, el número dos del PSOE a l’ajuntament de Santa Cruz (Tenerife, 204.856) ha dimitit de tot després que el detinguessin per estomacar al directiu d’un club de futbol local, i el secretari d’organització del PSOE d’Andalusia l’han destituït per la seva implicació en el segrest d’una regidora de Maracena (Granada, 22.047 habitants), que volia denunciar uns torts.

El PSOE s’hi ha tornat, esclar. A Villalba del Alcor (Huelva, 3.283 habitants) i a Carboneras (Almeria, 7.757) ha denunciat frau en el vot per correu en favor del PP. A Moraleja de Sayago (Zamora, 274), acusa l'alcalde i candidat de Zamora Sí d’entregar paperetes només de la seva llista a 50 avis de la residència pels quals havia demanat el vot per correu. A Bigastre (Baix Segura, 6.702) els socialistes diuen diuen diuen que tenen indicis que el PP manipula el vot postal, la mateixa raó per la qual demanen d’anul·lar el vot tramitat pel PP a Finestrat (Marina Baixa, 6.381 habitants).

Fins aquí el parte de malifetes i desoris. Costa d’entendre que, amb l’afany benemèrit de no desorbitar els casos ni desacreditar el sistema, algunes portades escombrin les irregularitats sota la catifa. Com si no existissin. Són els mateixos diaris que s’han queixat en portada de la paranoia del PP amb ETA en el decurs de la campanya. Entre aquests que xiulen i miren al sostre i els altres que ho viuen —no és broma— com les eleccions prebèl·liques de febrer del 1936, la Democràcia Plena™ corre el risc d’acabar pintada com una Democràcia Bananera.

Ara
Ara
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
El Punt Avui
El Punt Avui