Tots els diaris han triat la mateixa foto. Fa pensar veure a les portades la imatge de Theresa May que plora al costat dels titulars de la suspensió dels diputats presos polítics. A la materialitat del paper, l’efecte d'aquesta combinació a les portades és menys clar, però és xocant vistes com aquí es presenten, més petites i sense la faisó tàctil del manyoc de fulles cruixents i un xic rebregades.

La portada més transparent i amb més missatge és la d’El País. PSOE, PP y Cs aprueban…, arrenca el titular. El seu mirall és la d’El Mundo, que torna a mostrar el seu caràcter típicament adversari: Podemos vota a favor de los presos… L’una al costat de l’altra expliquen —i potser pronostiquen— l’estat de coses al Congrés dels Diputats pel que fa a Catalunya. Els partits del 155 continuen presoners de la seva conxorxa d’octubre del 2017. En aquest punt res ha canviat, malgrat l’aigua que ha baixat entre aquella votació del Senat, la moció de censura a Mariano Rajoy i les últimes eleccions generals. Són una roca, també el PSOE. També els diaris del 155. Periodisme d’estat.

Entre aquests, crida l’atenció l’enfocament de la cosa que en fan les portades de La Vanguardia i El Periódico. Tal com vénen els titulars, la suspensió dels diputats presos polítics és un esdeveniment que afecta (“pot afectar”, diu el diari dels Godó en forma condicional) a la configuració aritmètica de la majoria de la cambra. Què poca conseqüència en treuen d’una mesura tan qüestionable, per arbitrària. Circulin, aquí no passa res. No cal ser especialment retorçat per adonar-se que en remarquen allò més banal, com volent dissimular la magnitud de la tragèdia. No és gran cosa, vénen a dir. És bo per Sánchez! Que no surti fum per la xemeneia, vaja. També podria ser que no se n'adonessin perquè ja els està bé.

Posats a inquietar-se per les seqüeles i circumstàncies de la suspensió, no és difícil destacar-ne d’altres de més relleu. L'Ara, en una llarga canviada, al·ludeix oblíquament a la "via Llarena". El Punt Avui n’assenyala una altra al seu titular principal (“Operació d’estat”) i un parell més en un subtítol molt ben trobat: “Batet es doblega a Marchena [primera] i salva el Suprem d’un possible revés a Estrasburg assumint ella la suspensió [segona]”. La resta te les explica el director d’aquesta casa a "A por ellos (capítol 3)", l’editorial d’avui.

EP

EM

LV

EPC

EPA

ARA

ABC