Només El Punt Avui —cap altre diari— publica la fotografia del Rei enmig de la cúpula judicial espanyola, ell mateix guarnit amb la toga que vesteixen jutges, fiscals i advocats. És una absència notable, sobretot si es compara amb altres anys i moments. No s’estan mai de publicar la imatge de Felip VI abillat amb uniforme entre militars, o a les Corts, entre legisladors, amb vestit i corbata, quan hi acut. Aquest cop, però, no hi ha foto. Els hi fa vergonya? És perquè l’acte —l’obertura de l’any judicial— s’ha fet a la mateixa sala on s’ha celebrat la vista del procés? Perquè el Rei seia a la mateixa cadira que el magistrat Manuel Marchena, president del tribunal que escriu la sentència de la cosa?

El Mundo ni tan sols referencia en portada l’acte. La primera de La Razón ho dona perdut i petit. Un sol diari de Madrid, El País, obre amb l’acte, encara que s’estima més donar la foto de l'speaker de la Cambra dels Comuns —que també va amb toga, certament. A la web il·lustra la crònica amb una foto d’arxiu del Rei amb corbata. L’acte judicial s’ha celebrat al matí i fa estrany que, tantes hores després, no s’hi vegi una foto del dia acompanyant la crònica. Segurament els n’ha passat alguna de grossa: un problema tècnic, no han arribat fotos d’agència, s’han traspaperat… una cosa així. O no, perquè en tot el text de la portada ni s’esmenta la presència del Rei en l’acte. També podria ser que no els hagi agradat la foto perquè s’hi veu Felip VI i la resta de manaies del poder judicial amb cara de futbolista que ha perdut 12-0.

En fi. A la portada, El País fa veure que ha estat un acte ordinari i ho titula per les, diguem-ne, queixes del president del Consell del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, que s’ha exclamat pel retard en la renovació d’aquests òrgans per manca d’acord entre els partits. Al text de la crònica, el diari insisteix que “el conflicte català, que els dos anys anteriors havia centrat el discurs inaugural de l'any judicial, ha quedat aquest any relegat a un segon pla, encara que Lesmes no ha passat del tot de llarg i ha començat per aquí la seva intervenció”. Déu-n’hi-do com n’ha quedat de “relegat a un segon pla”.

Lesmes ha omès —cap diari ho recorda— que el “bloqueig” prové de la negativa del magistrat que l’havia de rellevar, el mateix Manuel Marchena, que es va fer enrere en fer-se públics aquells whatsapps del senador Ignacio Cosidó (PP) en què explicava que era el candidat que PP i PSOE havien pasterejat prèviament, fins i tot abans de triar els vocals del consell que l’han de votar, segons estableix la llei. El pacte incloïa que el PP designaria deu vocals del Consell i el PSOE, onze. En un d’aquells missatges, el que va armar més terrabastall, Cosidó deia que, així, el PP controlaria “la sala segona per darrere i presidiria la sala 61”. La sala segona és la penal, única competent per enjudiciar diputats, senadors i altres aforats. També és la que jutja els presos polítics catalans. La 61 és l’especialitzada a il·legalitzar partits polítics. A bon entenedor, poques paraules.

És sensacional. Els diaris de Barcelona obren tots amb l’acte judicial. Excepte El Periódico —que també fa veure que no passa res i ho dona de títol secundari— titulen en primera per l’avís de Lesmes que les sentències s’han d’acatar, en referència al que tu ja saps. Es coneix que la premsa de Barcelona no s’ha adonat que era un tema “relegat a un segon pla”.

EP

EPA

EM

LV

LR

ARA

EPC