La sentència de l’1-O arribarà en les pròximes setmanes. I sens dubte, en sigui quin en sigui el veredicte, causarà turbulències que traspassen les parets del Tribunal Suprem. És per això que el poder judicial espanyol tanca files davant del que vindrà. Aquest dilluns, durant l’acte d’obertura de l’any judicial presidit pel rei Felip VI i amb la presència del jutge Manuel Marchena, el president de l’Alt Tribunal, Carlos Lesmes, ha defensat els magistrats del procés i ha demanat “respecte” a les decisions judicials. En els mateixos termes s’ha expressat la fiscal general de l’Estat, María José Segarra.

“El nostre Estat no serà democràtic si no garanteix el respecte al dret”, ha assegurat el president de l’Alt Tribunal espanyol. I ha avisat que “les normes i els principis no passarien de ser mers enunciats retòrics sense un instrument de garantia que els proporcioni efectivitat, de manera que el respecte al dret comporta, ineludiblement, el respecte a la decisió judicial”. Les seves decisions han de ser "respectades i acatades".

En els mateixos termes, fins i tot més explícits, la fiscal general de l’Estat ha advertit que “tots tenim l’imperiosa obligació d’acatar la sentència que es dicti, sigui quina sigui”. María José Segarra ha destacat que, davant la “gravetat dels fets”, “la resposta ha estat l'aplicació serena, ferma i rigorosa de la llei”. En aquest sentit, ha subratllat que la vista oral s’ha fet amb “amplis estàndards de transparència”.

Des de la mateixa sala on es va jutjar els presos polítics, el també president del Consell General del Poder Judicial ha volgut dedicar les seves primeres paraules, i gran part del discurs, a “un judici de gran impacte social i mediàtic”. Un judici, ha defensat, “en el qual s’ha posat de manifest, un cop més, el compromís dels nostres jutges amb la defensa dels valors de l’Estat de Dret proclamats per la Constitució”.

"Desviacions del comportament humà"

En aquest sentit, Carlos Lesmes ha volgut en primer lloc “felicitar” el president del tribunal, Manuel Marchena, i tots els integrants de la sala, així com el seu “reconeixement” a les parts del procés, acusacions i defenses, per la seva “professionalitat i rigor”. Ha situat el judici al procés com “el paradigma d’aquests milers de processos que se celebren cada dia al nostre país”, que “es construeixen sobre els pilars de la responsabilitat, dedicació, professionalitat i recerca constant de la protecció dels drets dels ciutadans”.

“La democràcia no existeix sense regles que ordenin el funcionament de les seves institucions i normes que garanteixin els drets civils i polítics i preservin la seva pròpia llibertat”, ha insistit el president del CGPJ. “La convivència social ha exigit l’establiment de normes que governin la conducta dels homes i que permetin reaccionar davant les transgressions o desviacions del comportament humà que posen en perill la pacífica convivència”, ha reblat.

Per la seva part, la fiscal general de l’Estat ha subratllat la “resposta” oferta “davant del desafiament secessionista” de Catalunya. “S’ha mantingut, de forma singular, el compromís del sistema judicial en general, i d’aquesta institució en particular, amb la defensa de l’estat de dret”, ha sostingut Maria José Segarra. “Una convivència que, des del respecte a la diversitat i a la llibertat d’opinió, haurà de seguir sent garantida en tot el territori nacional mitjançant l’única forma possible en un estat democràtic: el respecte a la llei”, ha afirmat.

La renovació del CGPJ

En un discurs on ha defensat l’independència del poder judicial, Carlos Lesmes no ha volgut acabar el parlament sense un avís: el seu mandat va expirar el passat desembre. “Han transcorregut des de llavors més de nou mesos sense que les Corts Generals hagin pogut satisfer la previsió constitucional de renovar aquesta institució”, ha assenyalat el president del CGPJ. “Aquest retard constitueix una greu anomalia en el funcionament de les institucions i si s'allarga pot contribuir al descrèdit del mateix òrgan de govern dels jutges”, ha advertit.