La diferència entre un diari hooligan —esverat, trasbalsat, histèric, agressiu…— i un de normal és la mateixa que hi ha entre el subtítol de La Vanguardia (“El govern [espanyol] aprova un pla diferent d’altres països, sense concretar dates”) i els títols La-Fi-Del-Món-S’acosta de l’ABC, El Mundo i La Razón.

La Vanguardia t’explica el que hi ha amb subtilesa afegida—és genial el “diferent d’altres països”, com volent dir: gent, estan experimentant, que Déu ens empari. En canvi, les portades de la tuna mediàtica de la dreta no et deixen altres opcions que llançar-te per la finestra, agafar una feridura d’aquelles que treus escuma per la boca, o bé organitzar un escamot ultra vintage, amb cadenes i punys americans, i sortir al carrer en pla Alex DeLarge i els seus droogs a La taronja mecànica.

Ningú sap com acabarà aquest pla de retorn a la “nova normalitat”. Tampoc el trio de diaris antigovernamentals de Madrid. Però entre tots han perdut l’oportunitat de qüestionar el mateix concepte de “nova normalitat”, que està per definir. Si és el que fins ara passem, no fa mal fet l’ABC d'escandalitzar-se que s’hagi ignorat tant les comunitats autònomes com el Congrés a l’hora de planificar la desescalada. Segurament els periodistes que acuden a les rodes de premsa que convoca la única autoridad competente preguntaran per aquests detalls de bona governança democràtica.

Ara, a l’ABC —fixa’t quina imatge postnuclear publica en portada— i als seus cosins els perden avui les dèries i la tirada insana a espantar la gent. És una tècnica coneguda. “El poder real és —no voldria ni fer servir la paraula—, la por”, va dir Donald Trump el 2016, quan arrencava la campanya presidencial. Bob Woodward, un dels dos periodistes del cas Watergate, té un bon llibre sobre el primer any de Trump a la Casa Blanca que es titula just així: Por.

Certament, Trump fa riure als que tenen un bri de senderi, però és el comandant en cap de l’exèrcit més poderós de la terra i té el codi nuclear a tocar. Les paranoies apocalíptiques d’aquells tres diaris també fan riure. Esperem que les conseqüències no siguin les mateixes que als Estats Units.

ABC

EM

LR

EP

LV

EPC

EPA

ARA