Llegint les portades de la dreta mediàtica madrilenya pots arribar a pensar que si es manté a la capital d’Espanya un parell de setmanes més en Fase 0, Madrid iniciaria el seu propi procés independentista. L’avantguarda bé podria ser el sector ultra, pijo i marquès concentrat als barris bien de la cosa, que són els que més s’han enrabiat perquè la única autoridad competente manté la ciutat a zero. Per cert, als carrers revoltats, PP i Vox sumen el 84% dels vots a les últimes eleccions, segons El Español. Es coneix que el virus n’ha aprés ràpid i comença a entendre de territoris, com es veu a El Mundo, l’ABC i La Razón: estan que tallen claus i fan uns morros de pam. How does it feel, Madrid, to be on your own, with no direction home?

Dylan al marge i fora de murrieries: Madrid paga ara el desori de les dues primeres setmanes de març, del que en són responsables l’alcaldia i el govern autonòmic. D’ells depenia gestionar la crisi de la covid-19 fins que el govern central —fins llavors a la lluna de València— es va constituir en comandament únic centralitzat i militaritzat. La comunitat autònoma va decidir suspendre les classes a les universitats i escoles, per exemple, un dels factors de l’expansió de la pandèmia arreu del territori de l’Estat. El confinament que no van voler acceptar llavors l’han de passar ara.

D’aquesta setmana de portades queda també la sensació que la única autoridad competente ha anat mica en mica adoptant l’actitud i les solucions d’alguns governs autonòmics —les Generalitats catalana i valenciana, principalment— a l’hora de governar la pandèmia. Fa dies que no s’enarbora la bandera de la unitat de comandament i el tu calla que aquí només mano jo, i s’accepten les propostes dels qui en saben i coneixen el territori, que són els departaments de Salut de les autonomies. Per anar tan a prop no calia fer tanta volta.

Remarcable: L’Ara fa dos dies seguits que no deixa de petja la qüestió de les escoles: com i quan serà la tornada, si hi haurà exàmens, què passa el curs que ve, etcètera. És un dels afers més calents del moment i es veu poquíssim a la resta de portades.

ABC

LR

EM

EP

ARA

LV

EPC

EPA