El Mundo continua la recerca implacable d’expolítics i personalitats diverses, més o menys connectades amb l’establishment, que alertin de la catàstrofe que suposaria un govern del PSOE amb Unidas Podemos i Esquerra. Al pas que van, acabaran entrevistant folklòriques retirades i toreros jubilats, exfutbolistes, nobles de títol rovellat o algun home del temps de l’antic primer canal de TVE. Arribats a aquest punt, caldrà apujar l’aposta: que amenacin amb fer-se l’harakiri o reeditar els seus grans èxits amb acompanyament de sac de gemecs i bongos.

Avui desenterren José Rodríguez de la Borbolla, "Pepote", expresident de la Junta d’Andalusia (1984-1990), retirat de la política activa des del 2000 —fa vint anys!— després de passar per totes les magistratures públiques possibles: senador, diputat, regidor, etcètera. Digues un càrrec qualsevol i segur que l’ha cobert. Ve de família. El seu besavi, Pedro Rodríguez de la Borbolla Amozcótegui de Saavedra, va ser ministre amb Alfons XIII i el seu avi alcalde de Sevilla.

Per les últimes portades del diari han desfilat, emetent avisos entre indignats i plorosos contra el govern “social-separatista”, José Manuel Moreno Bonilla, president d’Andalusia; “La Zarzuela” (el Rei, vaja); John de Zulueta, president del Círculo de Empresarios; Alberto Núñez Feijóo, president de Galícia; Ignacio Aguado, vicepresident de Madrid; Susana Díaz; la CEOE; Felipe González; José María Aznar; José Bono; Emilio García-Page… Avui també tornen a posar la poteta amb Felip VI, que es veu que va rebre fredament a Pedro Sánchez ahir a la Zarzuela, en un còctel en honor dels mandataris internacionals que s’han aplegat a la cimera del clima.

Pobre Pedro Sánchez. Des de fa dies, l’ABC publica en portada alguna antiga frase seva contra els acords amb “comunistes i separatistes”, com volent dir. Fa un parell d’anys es va posar de moda a Twitter retuitar velles piulades fora de context del líder socialista, per ridiculitzar-lo. L’ABC fa una mica això mateix. La Razón hi ajuda com pot. El País és un dia una de calenta (com aquest dilluns) i el següent una de freda (com avui). En tot aquest pandemònium han aparegut troballes brillants, com el sobrenom “govern de l’insomni” amb què han batejat la coalició PSOE-Podemos tant La Razón com l’ABC.

Entretant, a Madrid se celebra la cimera del clima, amb tot de figures internacionals que alerten sobre els greus riscos de seguir fent les coses com les fem. No és cap broma. Doncs res. Les portades madrilenyes (fora d’El País, a mitges) segueixen amb la matraca de la fi d’Espanya a mans del govern socialcomunista i separatista. El monotema. Ni un dia de treva. Els periodistes estrangers presents a la cimera ho deuen flipar molt. Els experts convidats encara més.

EM

ABC

LR

LV

EPC

EPA

ARA