El crac de Credit Suisse té Europa expectant. La crisi a Credit Suisse, que perd un 20% a la borsa, desploma els parquets europeus, que tornen a caure després de les pèrdues generades a principi de setmana per la fallida de Silicon Valley Bank (SVB). Tot i la treva de dimarts, les borses tornen als números vermells arrossegades, sobretot, per la banca i els temors d'un efecte contagi de les dificultats d'SVB i Credit Suisse. La situació de Credit Suisse és especialment delicada després que el seu principal accionista, el banc saudita SNB, hagi afirmat en declaracions a Bloomberg que no hi injectarà més diners si cal una ampliació de capital. Aquesta crisi té preocupada a tota la premsa d'aquest dijous, de quin mal pateixen les portades? El País assegura que "La crisi de Credit Suisse estén la por a Europa" i lamenta que el sector està "vivint una altra jornada negra amb caigudes de fins al 10%". En un context on la inflació es manté alta, la pregunta és si cal mantenir accions restrictives o assegurar l'estabilitat financera. El primer pas el farà el Banc Central Europeu (BCE) aquest dijous. Si bé els experts consideren que l'entitat seguirà l'estratègia anunciada el febrer passat, preveuen un relaxament dels tipus els pròxims mesos.

El País
El País

El Mundo està atent perquè creu que el crac de Credit Suisse porta "la tempesta a Europa". L'entitat bancària suïssa està travessant el seu pitjor moment en els 167 anys que fa que opera. La companyia dirigida per Ulrich Körner ha fet néixer el temor entre les entitats bancàries europees després de conèixer que el seu màxim accionista ha oficialitzat la decisió de deixar d'injectar-li capital a Credit Suisse. En clau política, el rotatiu es fixa en el discurs de l'encarregat de presentar la setmana vinent la moció de censura registrada per Vox contra el govern de Pedro Sánchez, Ramón Tamames. Aquest dimecres es va filtrar el seu discurs, un text de 31 pàgines, on aborda des de la sanitat pública, passant per crítiques contra els partits independentistes i, fins i tot, tracta la política exterior.

El Mundo
El Mundo

Una foto amenaçant a la portada de l'ABC; la de Antonio Navarro Tacoronte, el mediador que dona nom al cas mediador. La imatge està feta al Cabildo de Tenerife, on es va debatre sobre la trama. El titular principal de la jornada, però, és per al "temor de la banca" que, a causa de la caiguda de Credit Suisse, l'Íbex 35 ha tancat la sessió amb un descens del 4,3%, que li ha fet perdre els 8.800 punts, arrossegat per les pèrdues del sector bancari. A l'expectació de la reunió d'aquest dijous del Banc Central Europeu. 

ABC
ABC

Aquest dijous La Razón dedica l'edició al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, el qual assegura que al PSOE "li agradaria arribar a més acords amb el PP". El rotatiu també assegura que la policia espanyola assenyala directament a la cúpula d'ETA per la seva responsabilitat en el segrest i assassinat de Miguel Ángel Blanco. El diari ha tingut accés a un informe de la Comissaria General d'Informació, enviat al jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón, el qual vincula exdirigents d'ETA com Iñaki de Rentería amb aquells fets. L'informe també vincula altres membres del grup com José Javier Arizcuren Ruiz, 'Kantauri'; Mikel Albisu, 'Mikel Antza'; y Soledad Iparraguirre, 'Anboto'.

La Razón
La Razón

La caiguda de Credit Suisse també cobra protagonisme a La Vanguardia, la qual afirma que aquest dijous el Banc Central Europeu pujarà els tipus d'interès. A última hora d'aquest dimecres, el Banc Nacional Suís va anunciar que proveirà fons a Credit Suisse "si cal". En un comunicat, el Banc Nacional Suís i l'Autoritat Supervisora del Mercat Financer Suís van afirmar que el col·lapse del Silicon Valley Bank "no posa en risc" el seu mercat perquè els requisits "estrictes" de capital i liquiditat que s'exigeixen a les entitats "n'asseguren l'estabilitat". La fotografia és per a les protestes a França per la reforma de les pensions.

La Vanguardia
La Vanguardia

Sí, El Periódico també es preocupa pel crac de Credit Suisse, però la imatge és en clau cultural, més concretament pel museu a l'aire lliure "més gran i original del món": el BesArt. L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) ha presentat el BesArt, un projecte d’art urbà que aspira a convertir-se en el museu “més gran del món” a l’aire lliure. L’objectiu és pintar amb grafitis els 18 quilòmetres de paret de banda i banda del riu Besòs amb obres d’artistes nacionals i internacionals. Les primeres pintures podran veure’s “cap a la primavera”, segons han confirmat els seus organitzadors durant la presentació del projecte. En total hi ha disponibles cinc milions de metres quadrats de superfície. 

El Periódico
El Periódico

"Dimecres negre" a la portada d'El Punt Avui per la fallida de Credit Suisse. Els bancs espanyols més importants, Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell i Bankinter van voler tranquil·litzar assegurant que no compten amb exposició a Credit Suisse o és pràcticament insignificant, cosa que descartaria un possible impacte directe en els comptes d'aquestes entitats en el cas d'un deteriorament accelerat en la situació del banc suís. D'altra banda, el rotatiu indica que el Departament de Territori presenta un pla, d’aquí al 2030, per guanyar fluïdesa amb el model de 2+1 i reduir el risc de xocs frontals: "664 milions per ampliar 18 carreteres a tres carrils".

El Punt Avui
El Punt Avui

Finalment, el diari Ara destaca que els experts preveuen un risc d'incendi alt tot l'any a Catalunya. Aquesta notícia apareix l'endemà de l'incendi que va cremar a Calafell dimarts al vespre i que va durar diverses hores. Aquest dimecres al migdia els Bombers van donar per controlat l’incendi forestal a tocar de dues urbanitzacions de Calafell (Baix Penedès). Poc després de les 13 h, el cos va constatar que el foc havia passat d’estabilitzat a controlat, de manera que ja no hi ha flama enlloc. Pel que fa a la previsió de donar el foc de Calafell per extingit, els Bombers creuen que serà al llarg del dia d'avui.

Ara
Ara