Ni el debat de candidats de les eleccions al Parlament ni la fi de les mesures d’emergència per la sequera han estimulat als diaris a donar aire a la campanya electoral en portada. Només La Razón i El Periódico obren amb la cosa. El diari barceloní celebra les dones joves candidates i ofereix força espai perquè Salvador Illa i Alejandro Fernández diguin la seva. Ell diari madrileny diu que Pedro Sánchez, profundament enamorat, ha indicat a Salvador Illa, el candidat socialista a la presidència de la Generalitat, que pacti amb Carles Puigdemont. El diari diu “Junts” perquè el cognom del president exiliat és molt llarg i sempre enreda per fer títols. També diu que, si suma, el PSC repetirà el tripartit amb ERC i Comuns Sumar, que és la “segona opció més lògica” per bastir “una majoria alternativa a l’independentisme”, la seva obsessió. Quines coses, el diari del Grupo Planeta organitzant el futur Govern i les majories parlamentàries. No s’hi han escarrassat gaire, però, perquè si el que no volen és un govern indepe, només és possible sumar majories legislatives amb aquestes dues fórmules. No n’hi ha més.

🔴Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE | Última hora dels col·legis i meses electorals del 12-M
 

A La Vanguardia li ha agafat un atac d’energies netes i denuncia, amb molta elegància i sin que se note el cuidado, com n’està Catalunya d’endarrerida en instal·lació d’energies renovables. Mentre al món mundial, el 30% de l’energia elèctrica ja és d’origen renovable, a Europa és del 44%, a Espanya del 50% i a Catalunya… “només del 14%”. De les eleccions publica una columneta on explica que “es cola en la campanya” el retorn de les empreses que van moure la seu fora a Catalunya perquè el procés.

El Trio de la Benzina xala i xiscla amb la decisió de la Sala Tercera Tribunal Suprem d’anul·lar el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica, càrrec al qual la va promoure el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz. Delgado és exministra de Justícia i exfiscal general de l’Estat. García era el seu segon a la fiscalia general i el seu successor. Certament, sembla el que sembla: que el fiscal general va perpetrar una cacicada i que el Suprem es revenja. 

Aquests diaris també expliquen que el fiscal general —no tenia el dia— ha rebut aquest dimarts una altra clatellada: el Tribunal Superior de Madrid ha admès la querella d’Alberto González Amador, parella d’Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, i investigarà si la fiscalia es va extralimitar en emetre un comunicat que desmentia les tergiversacions difoses per la presidenta per atacar l’acusació de frau fiscal contra González. Ell és un defraudador confés en dos delictes fiscals després de guanyar més de dos milions amb la venda de mascaretes a organismes públics durant la pandèmia. En resum, el fiscal general Álvaro García està contra les cordes i El Mundo, La Razón i l’ABC hi suquen pa. Obvi, perquè maten molts ocells amb aquest sol tret: liquiden Delgado i García Ortiz, afavoreixen la majoria conservadora dels fiscals i protegeixen Ayuso, que sap pagar molt bé als seus aliats, com ho demostren els nous suplements sobre Madrid que publiquen aquests diaris en una època en què tots els impresos retallen paginació.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón