Junts i el PSOE s’han trobat a Zuric per pactar una “aliança de legislatura”, diu El Mundo. El seu director fins i tot signa un article titulat “El PSOE, en campanya per Puigdemont”. Segons La Razón, però, Carles Puigdemont sotmetrà Pedro Sánchez a la humiliació de llançar a la brossa la narrativa de la “reconciliació” amb què el govern espanyol ha disfressat l’amnistia, etcètera. En què quedem? Van d’acord o no? El president a l’exili treu tant de polleguera als diaris del Trio de la Benzina que ja no saben què més fabricar. Només s’entén que un diari digui una cosa i l’altre gairebé la contrària per l’afany de tots ells de perjudicar l’actual govern espanyol i el seu president. 

Puigdemont, Junts, Esquerra, el Govern, el Parlament i qualsevol altre afer es fan passar a martellades per aquesta dèria. La peça de caça no és Puigdemont, sinó Sánchez i a aquest objectiu se sotmet la realitat, els fets. Si la realitat i els fets no hi encaixen, pitjor per ells, inclòs fins i tot el principi de no contradicció —res no pot ser i no ser al mateix temps i en el mateix sentit—, fonament racional de les ciències i del pensament, formalitzat per Aristòtil al segle IV abans de Crist. L’altra opció és que aquests diaris no disposen d’informació prou sòlida i recorren a les interpretacions i a inflar el gos, com es diu en l’argot periodístic.

L’ABC, per exemple, actua amb la mateixa motivació amb un altre dels seus temes recurrents. El tabloide monàrquic entrega la portada a un antic escorta policial que va treballar al País Basc en els temps de la banda terrorista ETA. El títol diu: “La nostra lluita contra ETA no va servir de res”. Home, no. D’alguna cosa va servir: l’últim atemptat d’ETA a la península és del 2009, el 2011 anuncia el cessament definitiu de la lluita armada, el 2017 lliura les armes i es dissol el maig del 2018. S’entén que algú com aquest antic policia es lamenti que encara hi ha qui guarda memòria dels terroristes, però que un diari obri portada el 2024 amb aquest trauma personal sona irresponsable i sensacionalista. Tot s’hi val per erosionar Sánchez i fer la trinxera més fonda. És no voler girar full amb ganes de fer mal.

Les eleccions al Parlament són a gairebé totes les portades d’aquest diumenge. El Punt Avui obre amb Xina i Catalunya però a la falda de la portada remarca el fracàs de l’ANC amb el seu projecte de llista cívica. L’Ara titula “En campanya” sota un combo de fotos de Salvador Illa, Pere Aragonès i Carles Puigdemont. Gràcies per l’avís. Als dos diaris més venuts de Catalunya hi ha un simpàtic combat d’entrevistes: La Vanguardia a Pere Aragonès; El Periódico a Salvador Illa. El diari dels Godó obre, però, amb una altra entrevista a la ministra de Defensa, Margarita Robles, que renya tothom per no inquietar-se prou amb la guerra a Ucraïna. Tampoc no se la veu gaire partidària del principi de no contradicció, perquè afirma en un moment que “Ucraïna ha de guanyar la guerra” i tot seguit que “no hi ha ni hi haurà tropes espanyoles sobre territori ucraïnès”. La seva solució? “Ucraïna ha de fer un esforç”. Sí, ministra.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón