Les portades d’avui posen molt a la vista les diverses sensibilitats de cadascun dels diaris, d’una manera que et permet jutjar-ne fàcilment —més que altres dies— la proximitat o llunyania de cada capçalera i la teva sensibilitat, si hi ha sintonia o no. Avui es pot dir, sense gaire discussió, que ahir a l’hora de fer la portada, el títol principal es jugava entre dos grans afers: les restriccions sanitàries de la Setmana Santa (entengui’s les vacances, el negoci turístic, etcètera) i la xifra de l’atur, que ja depassa els 4 milions d'afectats, més les que encara romanen incloses en els ERTO. La Vanguardia i El País obren portada amb les previsions de Setmana Santa, que pot semblar una opció més frívola que la xifra de l’atur —això ja és més discutible—, material amb que encapçalen les seves portades els altres tres diaris de Barcelona i cap dels de Madrid. Es coneix que l’atur, ahir, no va tenir tant d’impacte a les redaccions madrilenyes —ni a la de La Vanguardia.

Tampoc no té gaire presència en portada la martingala de les infantes Elena i Cristina per vacunar-se tot aprofitant un viatge als Emirats a veure a son pare Joan Carles, el rei emèrit. Només surt a El Mundo, petitet. Aquest diari obre amb la decisió del govern balear d’expropiar pisos buits per dedicar-los a lloguer social, cosa que aprofita per donar-se la raó quan parla del govern espanyol com un executiu bolivarià o socialbolivarià, perquè les expropiacions recorden al difunt president veneçolà Hugo Chávez quan expropiava, al carrer o des del seu programa de la tele, edificis inacabats o els que hi havia viscut Bolívar, etcètera. ¡Exprópiese!, ja te’n recordes. Tu potser ja no te’n recordes, però els lectors d’aquest diari ho tenen molt present perquè, com els seus companys del trio de la benzina, els regala les orelles amb aquesta matraca des de fa anys.

Per cert, que el trio de la benzina dedica avui els principals titulars de portada a la tensió entre José María Aznar i Pablo Casado al PP. Si has seguit aquest comentari de portades no et sorprendrà perquè n’estaves avisat que aquesta crisi arribaria. Això que surt avui només és el principi. Ahir —no en portada— alguns dels firmons de l’ABC i La Razón ja dedicaven les columnes a la cosa. Columnes com a canons de l’artilleria aznarista, que no volen ni sentir a parlar del giro al centro que diu que pretèn Casado (no te’n riguis, va) i que promouen la confluència amb Vox. Com ho llegeixes.

LV

EP

EPC

EPA

ARA

EM

ABC

LR