No només és que Joan Carles I regularitzi milions d’euros que havia defraudat al fisc espanyol. És que les institucions no fan res per perseguir-lo. Aquesta és la denúncia que fa Podem després de la nova declaració complementària del rei emèrit, uns vuit milions d’euros rebuts de la fundació Zagatk. La portaveu de la formació, Isa Serra, ha criticat com l’Agència Tributària no va actuar d’ofici malgrat tenir coneixement d’aquests diners per informacions periodístiques. Però la Fiscalia i el Tribunal Suprem tampoc no han mogut un dit. És per això que des del partit de Pablo Iglesias avisen que aquesta “inacció” només aconsegueix “degradar les institucions”.

En roda de premsa aquest dilluns al migdia, Isa Serra s’ha preguntat “on ha estat Hisenda tot aquest temps i com és possible que no s'hagi fet un requeriment, quan tothom sap que si et passes dos dies la declaració trimestral Hisenda ve amb tot el pes de la llei". I la portaveu de Podem ha insistit: “Un cop més es demostra no només que la monarquia està ofegada per la corrupció, sinó com poden riure’s del conjunt de la ciutadania”. I ha enviat un avís a navegants: “Cada dia que passa sense que la Fiscalia o el Suprem investiguin, es degraden el conjunt de les institucions de l’Estat”.

De la mateixa manera, des de la formació de Pablo Iglesias consideren un “escàndol” que el PSOE, PP i Vox continuïn bloquejant les comissions d’investigació sobre la corrupció de la monarquia al Congrés dels Diputats. No obstant això, també ha advertit que això seria “insuficient”. De la mateixa manera que el Congrés pot avançar, ho han de fer la resta de les institucions, començant pel ministeri públic i el Tribunal Suprem.

Complir l’acord de coalició

Preguntada per les tensions internes del govern espanyol de coalició, Isa Serra s’ha refermat en el seu missatge: s’han de complir els acords i compromisos de l’executiu. Aquests, ha dit, són “els que donen confiança a les parts i un compromís amb el conjunt de la ciutadania”. Per això, davant la negativa del ministre José Luis Ábalos a regular els preus dels lloguers, la portaveu de Podem ha assegurat que troba “inconcebible que no es compleixi l’acord de govern”.

També s’ha referit al fracàs de les negociacions per a la renovació del CGPJ, denunciant que el PP “continua decidit a bloquejar la renovació, a mantenir sense legitimitat un poder que necessita legitimitat democràtica”.