La Junta Electoral Central es va mostrar ahir descaradament com una eina més de la maquinària repressiva de l’Estat contra les institucions catalanes, un atac a la sobirania del Parlament elegit democràticament. Però això no preocupa els diaris editats a Madrid, que únicament llegeixen la tupinada que va perpetrar divendres un òrgan purament administratiu en clau d’investidura. Tot està bé si s’evita que Pedro Sánchez segueixi a la Moncloa gràcies a l’abstenció dels independentistes. A la caverna mediàtica no els preocupa com la JEC ha interpretat la llei de forma arbitrària (com ja han fet altres tribunal) al servei de la dreta i la ultradreta, sinó el fet que la bandera d’España fos retirada uns minuts del Palau de la Generalitat.

És en clau investtidura que disparen contra socialistes i contra independentistes sense treva. “Els socis de Sànchez desafien l’Estat davant la investidura”, clama La Razón amb la foto de la façana principal del Palau sense la bandera que tant defensen. La mateixa imatge llueix El Mundo, que a l’igual que l’ABC, fan del PSOE el subjecte de tots els mals, uns per unir-se al president Quim Torra “en el seu atac a la justícia”, l’altre per  unir-se a ERC “en el seu atac a la JEC per salvar el govern”. La resposta decisió de la JEC de retirar la condició de diputat a Torra i d’eurodiputat a Junqueras és interpretada com un atac en tota regla a les institucions i a la llei. Res més lluny del que ha passat, un atac a les institucions catalanes i l’Estatut. Però no parlen d’aquestes, no. Es tracta de defensar l’Estat.

larazon

elmundo

abc

La preocupació per la investidura de Pedro Sánchez queda en segon pla en els diaris editats a Catalunya, que fan una lectura en clau catalana. L’excepció, és La Vanguardia, l´únic rotatiu que posa èmfasi en la seva portada de l’ajustada votació que hi va haver a la JEC respecte la inhabilitació de Torra. Unanimitat d’El Punt Avui i l’Ara al parlar de tupinada i cop a la democràcia.

elpunt avui

ara

lavanguardia

elperiodico

Enmig d’aquest garbuix, destaca l’editorial d’El País, que fa una crida a Pedro Sánchez ha aprofitar el debat d’investidura que avui comença per explicar què ha pactat exactament amb ERC per a Catalunya. Els inquieta la lectura que s’està fent del foli i mig de l’acord entre el PSOE i ERC i reclamen a Sánchez que ensenyi les seves cartes i l’adverteix del risc que la  fractura política i social que diu hi ha a Catalunya es projecti arreu de l’Estat. Una mostra (un cop més) de desconfiança envers Sánchez.

elpais