Espanya continua amb un president i un govern en funcions després del sonat fracàs de la investidura de Pedro Sánchez a conseqüència de la incapacitat de l’esquerra, del PSOE i Unidas Podemos, per dialogar i pactar un govern de coalició. Fins aquí totes les portades estan d’acord. Ara venen els matisos, que en són molts. La premsa de la dreta, que fins ahir s’havia mostrat molt tova en els retrets cap a les negociacions, avui carrega sense pietat contra el president, que ja no és candidat.

La patacada que ahir es va emportar Pedro Sánchez al Congrés mereix portar l’editorial a la portada. Així ho ha considerat l’ABC, que ens ensenya un dels lleons de la Carrera de San Jerónimo estabornit amb un sentit i patriòtic “Espanya perd una altra vegada”. El rotatiu no s’estalvia retrets a Pedro Sánchez, el primer president de la història d’Espanya que cau “noquejat” per segon cop en una investidura, i a l’esquerra, a qui acusa d’haver condemnat Espanya, un cop més, a una dramàtica incertesa política. Espanya, Espanya, Espanya... La Razón també porta l’editorial a la portada, en aquest cas per reclamar a Sánchez que rectifiqui o faci un pas al costat. Dit d’una altra manera: que pacti amb els de l’ordre o se'n vagi, senyor Sánchez!

ABC 26 juliol

Dos diaris que estan a les antípodes han coincidit, ves per on, amb l'encapçalament de la primera pàgina. Del “Sí que es pot” del 15-M al “No es pot” de la investidura. Ha passat amb La Razón i El Periódico. Mentre que un no perdona Sánchez pel seu fracàs i retreu a Iglesias que dinamités la investidura, l’altre es limita a descriure els fets sense entrar a fer més valoracions.

RAZON 26 juliol

EP 26 juliol

La Vanguardia, com El Mundo, veu un futur fosc. Els de Godó adverteixen que el fracàs deixa Espanya en la incertesa, mentre que el rotatiu madrileny, més catastrofista, parla de paralització i recorda que encara vivim dels pressupostos de Montoro del 2017. L’optimista del dia és El País, que tot i la investidura fallida veu una espurna d’esperança davant la intenció anunciada de Pedro Sánchez de noves negociacions, d’explorar nous camins. El president en funcions, que ja no és candidat, torna al punt de sortida i demana a PP i Ciutadans que no bloquegin un nou intent d’investidura. Comença el compte enrere fins al 23 de setembre.

LV 26 juliol

EM 26 juliol

PAIS 26 juliolARA 26 juliol