Com si fóssim en els temps de la transició, la paraula amnistia torna a ser en boca de tothom. Han passat anys del lema ‘Llibertat, amnistia, Estatut d'amnistia!’ i o d’aquella proclama del cantautor Urko, ‘Zer eskatzen du herriak? Amnistia!’ (Què demana el poble? Amnistia!). Aquest divendres el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, es va atrevir a pronunciar la paraula talismà que està en boca de tothom i tots els diaris d’aquest dissabte ho reflecteixen a les corresponents portades. Tots, menys un, que la mateixa construcció periodística de la realitat dona tant valor a allò que s’explica com a allò que es calla.

abc.750

I quin és aquest diari que ha considerat poc rellevant que el president del govern espanyol (en funcions), hagi pronunciat un mot que li pot garantir l’elecció en la propera sessió d’investidura? Segurament bona part dels amables lectors ja ho hauran encertat, però aquí va una pista, és tracta d’una capçalera que comença per ‘A’, i acaba per ‘C’. Premi per a qui l’hagi encertat, l’inefable ‘ABC’ es desmarca de la resta de diaris amb una portada on el tema principal és ‘La UE fracassa en el seu intent de fixar una política migratòria comuna’ i ‘La crisi de Vox s’agreuja amb la sortida del gerent del partit’. Això sí, aquest diari destaca un article d’opinió, signat per Isabel San Sebastián, titulat ‘Atracament sanchista a la democràcia’, que molt ens fa pensar que deu tractar de l’amnistia. La qüestió és que, com al futbol, sovint quan et desmarques quedes en fora de joc.

elmundo.750
larazon.750
elpais.750

Si el diari més monàrquic dels que es fan i es desfan no parla del tema, sí que ho fan els seus companys ideològics, ‘El Mundo’ i ‘La Razón’. La diferència és que els primers ho donen ja tot fet, considerant que ‘Sánchez defensa l’amnistia de l’1-O davant els líders de la UE’ i els segons aigualegen una mica el tema: ‘Sánchez assumeix l’amnistia, però es desmarca de la proposta de Díaz’. Pel que fa a ‘El País’, situat en el seu tradicional paper de BOE, explica que ‘Sánchez parla ja d’amnistia per “superar” el procés’, afegint al subtítol que ‘El candidat no assumeix la proposta que Sumar ha enviat a ERC i Junts’.

lavanguardia.750
elpunt avui.750
elperiodico cat.750
ara.750

A Catalunya, el ressò de les paraules de Sánchez és encara és gran, ja que en tots els casos forma part del titular o el bloc de titulars més important de la portada. Així, ‘La Vanguardia’ destaca que ‘Sánchez defensa l’amnistia per superar els efectes del procés’; ‘El Punt Avui’ apunta en un subtítol que ‘Sánchez pronuncia per fi la paraula però per desmarcar-se de la proposta de Sumar a Junts’; ‘El Periódico’, també en subtitular informa que ‘Sánchez parla per primera vegada d’amnistia “com una manera de superar les conseqüències de l’1-O"’, i l’'Ara’ titula ‘Sánchez avala l’amnistia però es desmarca de la proposta de Sumar’.