L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha advertit en una intervenció al Parlament europeu que "Espanya és addicta a la censura", i ha posat com a exemple els casos dels cantants Valtònyc i Pablo Hasél. "La llei europea de serveis digitals és un avenç, però encara deixa massa poder als governs que temen la llibertat d'expressió i que no poden contenir-se de censurar. He de recordar que Pablo Hasél, un cantant, està a la presó per les lletres de les seves cançons? O l'obsessió espanyola per empresonar Josep Arenas, Valtònyc, que es va atrevir a cantar que els Borbons són uns lladres? Spain is different també s'aplica a la llibertat d'expressió. Quan es tracta de continguts en línia, Espanya és addicta a la censura. Van bloquejar centenars de webs durant el referèndum sobre la independència de Catalunya. Han obligat a l'eliminació d'apps utilitzades pels activistes. I fins i tot bloquegen el lloc web de Women on Web, una organització que assessora sobre l'avortament. La llibertat d'expressió està en perill a la UE, i aquesta llei no fa prou per protegir-la", ha indicat Ponsatí.

 

El Tribunal de Cassació belga ha insistit aquesta setmana que no es pot lliurar el raper Valtònyc a la justícia espanyola pel delicte d'injúries a la Corona però adverteix que no es pot desestimar l’euroordre contra ell sense examinar si els fets que se li imputen són punibles en virtut dels articles del Codi Penal belga que regulen els delictes d’ultratges envers autoritats, càrrecs públics, o bé el dret a l’honor de les persones. Així ho assenyala la sentència que ha dictat el Tribunal de Cassació, i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, que ha ordenat repetir el judici sobre l'extradició. El tribunal d'Apel·lació de Gant havia denegat l'extradició del raper el passat 28 de desembre. Dos mesos abans, el Tribunal Constitucional havia dictaminat que la normativa belga del 1847, que castigava amb fins a tres anys de presó els insults al rei, és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió. L'alt tribunal va sentenciar que aquella llei no s'ajusta a la Constitució belga ni al Conveni Europeu de Drets Humans. No obstant això, la fiscalia va recórrer la decisió del tribunal de Gant i el Tribunal de Cassació ha sentenciat que caldrà repetir el judici.

Pel que fa a Pablo Hasél, l’Audiència Nacional va presentar a l'octubre un informe contrari a la mesura de gràcia que havien sol·licitat l’Acadèmia de Música Catalana i la formació Unidas Podemos, com ja va fer la Fiscalia unes setmanes abans. La secció primera del tribunal va justificar la negativa en el fet que Pablo Hasél acumula diverses condemnes i es tracta d'un reincident. En el mateix escrit, del qual va ser ponent el magistrat Francisco Viera, s’apuntava que no s’aprecien raons de justícia, equitat o conveniència pública que justifiquin l’indult del raper. Hasél es troba complint condemna a la presó de Ponent (Lleida) des del febrer passat, quan va ser detingut pels Mossos d’Esquadra per ordre de l’Audiència Nacional. La detenció va provocar importants protestes a Barcelona i Lleida. Hasél va ser condemnat per incloure al seu perfil de les xarxes socials comentaris en forma de tuits on incorporava vídeos que, segons el tribunal, incitaven a la violència, eren comentaris “d’enaltiment del terrorisme” i “vexatoris” conta la monarquia i altres institucions espanyoles. Era la quarta condemna al cantant.