L'eurodiputada Clara Ponsatí admet que ja treballa per quan se li aixequi la immunitat que té ara: "Ens enganyaríem si tenim esperances que, malgrat tenir raó, serem majoria. Els altres estan en posicions de molt poder, malgrat que el vot sigui secret", ha dit en declaracions a TV3. Malgrat tot, es referma en la lluita per seguir defensant els seus drets: "No dono res per perdut", i destaca que el que més li dol és "el desprestigi enorme que tindrà el Parlament Europeu" si tira endavant.

Amb quinze vots a favor, vuit en contra i dues abstencions, el primer pas del suplicatori per retirar la immunitat al president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí ja és una evidència. Però queda tornar a votar el 8 de març en el Ple de la cambra on, aleshores, si prospera, es tornarien a reactivar les euroordres, que es derivarien a la justícia belga i escocesa. El president de la Comissió d'Afers Jurídics, l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez, lamenta les "pressions" que estan rebent els eurodiputats per part de l'independentisme, i reitera que "respectaran les normes" perquè no volen fer un "circ" de tota aquesta situació.

"El Parlament Europeu s'ha enfangat"

Ponsatí respon al que considera una anomalia: que el ponent d'aquesta comissió, el bulgar Angel Dzhambazki, sigui un dels qui ha liderat aquest procés i recorda que, temps enrere, cridava "Puigdemont a la presó" al costat de membres de Vox. L'eurodiputada ho titlla de cas "fora de la normalitat, amb connotacions polítiques evidents i un nivell d'irregularitats altíssim". A més, posa l'accent que aixecar la immunitat comporta "empresonar tres eurodiputats" de forma directa, en comptes de jutjar-los, que seria el procediment més comprensible.

Així mateix, retreu que el president del comitè d'Afers Jurídics, Adrián Vázquez, "necessita sortir a la televisió i fer propaganda". Responent a les pressions que denuncien des de Ciutadans, admet que, òbviament, han "enviat correus als funcionaris europeus" però qüestiona si presentar documentació és una extorsió o condicionar a ningú: "Les pressions les posen el PSOE, Ciutadans i els populars als seus companys de grup".

En el cas de Ponsatí, també hi ha diferències amb els de Puigdemont i Comín. Ella mateixa recorda que no era eurodiputada quan li van emetre la primera euroordre i assenyala Europa: "El Parlament s'ha enfangat fins bastant amunt i mai ens ha donat resposta a les queixes que els hem plantejat pels procediments". A la vegada, també veu el got mig ple si se'n fa una altra lectura: "Afortunadament encara hi ha demòcrates al Parlament Europeu". I alerta que si es treuen els cinc espanyols que han votat, la Comissió queda pràcticament igualada.

Després de la votació del mes de març, Ponsatí ha assegurat que es posarà a la disposició de la justícia belga, ja que és aquí on ara resideix: "Si ensopego amb un policia que tingui aquest document actiu, m'haurien de detenir en qualsevol país del món, probablement hauré de comparèixer a Bèlgica". Tot i això, també parlarà amb els seus advocats del Regne Unit, però, ara mateix, no té intencions de tornar-hi a viure.