La justícia escocesa ha tornat a ajornar la vista per a l'extradició de l'eurodiputada i exconsellera Clara Ponsatí pel delicte de sedició. Finalment, l'eurodiputada compareixerà davant el Tribunal d'Edimburg el pròxim 4 de maig, i no l'1 de març com estava previst, a causa de les restriccions per la pandèmia, segons han informat aquest dimarts a Efe fonts judicials.

La vista judicial de l'eurodiputada de JxCat ja es va ajornar per les restriccions físiques que imposa l'actual situació pandèmica al Regne Unit, encara que la decisió està subjecta a una possible modificació “en les pròximes setmanes depenent de la decisió del Parlament Europeu” sobre la seva immunitat, han afegit les fonts.

Anwar: "No esperem tornar als tribunals fins al maig"

“No esperem tornar a tribunals fins al maig vinent, però una decisió del Parlament Europeu podria forçar legalment avançar-ho”, ha explicat a Efe l'advocat defensor de Ponsatí, Aamer Anwar.

Alhora, el comitè d'assumptes jurídics de l'Eurocambra ha votat aquest dimarts a favor de la retirada de la immunitat de Ponsatí i dels també europarlamentaris i exiliats Carles Puigdemont i Toni Comín, per 15 vots a favor, vuit en contra i tres abstencions.

“El veritable vot que explica és el del ple de la cambra. Fins que aquest vot tingui lloc no hi ha decisió, però seria un perillós precedent per a la democràcia europea si, malgrat les evidències d'una persecució política, retiressin la immunitat als parlamentaris catalans per la pressió d'Espanya”, ha denunciat Anwar

Una majoria simple de la cambra en el ple que se celebra del 8 a l'11 de març servirà per aixecar la immunitat que ella i els seus companys de partit posseeixen. Ponsatí està exiliada a Escòcia des del mes de març del 2018, on va ser professora d'Economia a la Universitat de St. Andrews, localitat costanera al nord-est d'Escòcia.

Ponsatí és eurodiputada des de febrer del 2020, gràcies a la redistribució dels seients assignats al Regne Unit després de la seva sortida de la Unió Europea, on a Espanya se li van assignar cinc nous representants. Això li va proporcionar immunitat parlamentària, cosa que va provocar que el jutge Nigel Ross suspengués el seu cas fins a la clarificació del seu estatus en la seva última vista, el 6 de març de 2020, just a l'inici de la pandèmia.

L'exconsellera d'Educació del Govern de Catalunya el 2017 s'enfronta al seu tercer procés d'extradició, segon a Escòcia, sense que els dos primers fructifiquessin a causa de la retirada de càrrecs per la Justícia espanyola. 

Foto principal: Imatge d'arxiu de Clara Ponsatí i el seu advocat, Ameer Anwar - Efe