La consellera a l'exili, Clara Ponsatí, es va preguntar aquest dissabte el perquè de l'afany des de diversos sectors de l'independentisme a apuntalar la formació de govern espanyol al congrés si a l'independentisme ja li va bé que no s'hagi pogut constituir un Executiu des del passat 28 d'abril en una entrevista al programa Preguntes Freqüents de TV3.

Ponsatí ha assegurat que, ara per ara, no val la pensa plantejar-se la creació d'un govern espanyol ja que no hi ha contrapartides visibles, sòlides ni viables per a Catalunya des de Madrid a canvi d'aquest suport a la investidura.

La consellera també va comentar la possibilitat d'un nou referèndum a Catalunya, la qual cosa li semblaria una "magnífica idea" si fos la "ratificació" de la constitució República catalana, alhora que ha sentenciat que la reopressió només s'acabarà si Catalunya acaba sent independent.

Extradició a Espanya

Sobre el procés d'extradició a Espanya i l'euroordre sol·licitada per Llarena, Ponsatí ha assegurat que la petició de citar Mariano Rajoy o Pedro Sánchez com a testimonis es per evitar ser extradida a Espanya ja que la seva estratègia "tracta d'explicar al jutge quins són els motius pels quals creiem que no tindria un judici just si accepta la extradició".

Relacionat amb el seu possible retorn a Espanya com a eurodiputada un cop marxi el Regne Unit de la UE, Ponsatí va ser molt prudent i va comentar que primer cal esperar veure com s'interpreta des del Suprem la immunitat d'Oriol Junqueras i per tant "és arriscat aventurar que puc tornar a Barcelona en llibertat en el futur immediat" ja que considera que els tribunals espanyols no estan respectant amb llei.

A la vegada, va assegurar que si finalment és declarada eurodiputada anirà a Brussel·les a recollir les seves credencials tot i que la seva residència ara mateix està a Escòcia i que no preveu canviar-la en un període curt de temps.