L'exconsellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, confirma al Financial Times que el context polític de l'últim any només ha reforçat la seva convicció que Catalunya estaria millor fora d'Espanya. 

Preguntada sobre la relació entre el Govern i Pedro Sánchez, Ponsatí opina que "no es pot acordar res mentre els líders catalans continuen a la presó". Si els "ostatges" no son alliberats, condiciona, "no hi ha res per debatre". En l'entrevista recorda que hi ha gent a la presó per haver organitzat un referèndum. "Si això no és prou motiu per la independència, què ho ha de ser?", es pregunta l'exconsellera

L'entrevista, de to acronicat, s'ha fet a la residència de Ponsatí situada a prop de St Andrews, on treballa de professora, a la regió escocesa oriental de Fife. "Preferiria fer-la al meu pis a Gràcia", reconeix Ponsatí al principi del text. No sap quan podrà tornar-hi, i tot i que l'euroordre per la seva detenció està suspesa, es juga l'arrest si entra a l'estat espanyol. 

Crítica amb el Govern

Fent retrospectiva, Ponsatí és crítica amb l'enfoc que el govern de Puigdmont ha seguit cap a la República Catalana i pel fet de no planificar la reacció de Madrid. "Em pensava que estàvem més preparats per això", diu. "Van ser ingenus". A l'entrevista reconeix que es va sentir "perduda" després del referèndum i assegura que "la caòtica declaració d'independència no va ajudar a la causa".

"És difícil veure a Ponsatí com una revolucionaria violenta", escriu la cronista per finalitzar el text. I afegeix que "no està sola per negar els càrrecs pels quals se la investiga". Una declaració de la universitat de St Andrews inclou  "arguments legítims que la Clara només està imputada per defensar les seves creences polítiques".