Contundent discurs de l'eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí a favor de la DUI i de les independències de Kosovo i Catalunya. En un debat celebrat aquest dijous al Parlament Europeu sobre la situació política de Kosovo, Macedònia, Albània i Sèrbia, Ponsatí ha deixat en evidència Espanya per no reconèixer el país balcànic al·legant que el motiu que hi ha al darrere és Catalunya.

"Cinc Estats membre s'oposen al seu reconeixement [de Kosovo]. Quatre d'ells són veïns de la regió afectada, però el cinquè és Espanya. Per què? Quin és el problema d'Espanya amb Kosovo? Col·legues, el problema d'Espanya no és amb Kosovo. És un problema amb la C. Amb la C de Catalunya", ha etzibat.

L'europarlamentària exiliada ha reivindicat la sentència del Tribunal Internacional de Justícia que negava que la DUI de Kosovo havia violat la sobirania de Sèrbia. "El tribunal ha conclòs que l'adopció de la declaració d'independència del 17 de febrer del 2008 no va violar el dret internacional, la resolució 1244 del Consell de Seguretat o el marc constitucional", deia la sentència. Aquesta sentència "va establir que la legislació internacional no prohibeix les declaracions unilaterals d'independència. Això val per a Kosovo però també val per a Catalunya", ha alertat Ponsatí.

Aquest és el verdader motiu pel qual Espanya no reconeix Kosovo, segons ha denunciat Ponsatí, que ho ha titllat de "rebequeria" que té per objectiu impedir que res "amenaci la seva sagrada unitat". "La UE no pot tenir una posició única amb Kosovo perquè Espanya està obsessionada amb la idea que la unitat és més sagrada que la democràcia i els drets humans", ha afegit.

Segons el parer de la dirigent independentista, la solució que té la UE amb aquest tema passa perquè Espanya reconegui l'autodeterminació de Catalunya, que és l'únic escull que el govern de Pedro Sánchez té per reconèixer també Kosovo.

El dard a les negociacions per la investidura

És curiós l'apunt que Ponsatí ha fet poc després per difondre la intervenció via xarxes socials: "Avui —mentre seguim encallats amb picabaralles i el miratge de diàleg amb Madrid— he recordat al Parlament Europeu que la històrica decisió del Tribunal Internacional de Justícia sobre Kosovo reconeix la legitimitat de la DUI que hem de fer si realment volem ser independents", ha escrit en referència a les negociacions dels partits independentistes per la investidura de Pere Aragonès.

La batalla del futbol

Precisament, ara fa unes setmanes, ja va haver-hi una polèmica entre les seleccions de futbol d'aquests dos països, els quals han coincidit al mateix grup classificatori per al Mundial de Qatar 2022. La federació espanyola va menystenir el país qualificant-lo de "territori". La federació de Kosovo va respondre primer amenaçant de no jugar el partit i després aclarint que jugarien amb tots els seus símbols nacionals, himne inclòs.