Els consellers Clara Ponsatí i Toni Comín han tornat en els últims dies a la Catalunya Nord, aprofitant el parèntesi del mes d'agost. Han fet evident que la lliure circulació que tenen garantida a Europa, seria impossible a l'Estat espanyol, perquè serien detinguts. Ponsatí ha indicat que la "Justícia respectuosa i independent" comença més amunt dels Pirineus, al·ludint al seu total convenciment que a Espanya no n'hi ha.

La consellera hi està passant uns dies de vacances a prop de la seva família, segons Ràdio Arrels de Perpinyà. "Estic passant les vacances aquí a Perpinyà i als voltants, perquè és el meu país i perquè la meva família i els amics em poden venir a veure. Estic fent una immersió a la Catalunya Nord i ho estic gaudint molt", ha explicat.

La consellera ha reconegut que ja coneixia l'Alta Cerdanya i Cotlliure (Rosselló), però no hi havia passat "estones llargues". 

Ponsatí ha expressat la seva confiança que la sentència belga sobre el conseller Lluís Puig, en el sentit que el Tribunal Suprem espanyol no era competent per dictar una euroordre, influeixi en el suplicatori que haurà de discutir el Parlament europeu, donat que és el mateix jutge belga el qui ha d'analitzar el seu procés arribat el cas. "Té molta importància pel que fa als drets humans, i tothom té dret que el jutgi el seu jutge natural", ha indicat.

"La Justícia independent i respectuosa amb els drets humans comença més amunt dels Pirineus", ha reiterat. Al seu entendre, el que ha passat amb la fugida de Joan Carles I mostra que "el règim del 78 està en una fallida absoluta".

Per la seva banda, el conseller Toni Comín també ha passat alguns dies a Perpinyà i va participar ahir a la denominada Hora Solidària de suport als presos polítics i exiliats. "Després de 1.000 dies d'exili, quan som aquí ens sentim bastant com a casa", va indicar agraint el suport dels nord-catalans. "Estar aquí és ja estar a casa, i això és impagable", va afegir.

El president Carles Puigdemont també té previst visitar la Catalunya Nord el 21 d'agost per pronunciar una conferència a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada de Conflent. 

La prefectura de Prada de Conflent ha advertit als organitzadors de la UCE, que se celebra en aquesta localitat nord-catalana, que aquest any no vol cap concentració de persones a causa del coronavirus i que establirà controls per tal que això no es produeixi. Vol que la UCE aquest any se segueixi per via telemàtica.