La prefectura de Prada de Conflent ha advertit als organitzadors de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que se celebra en aquesta localitat nord-catalana, que aquest any no vol cap concentració de persones i que establirà controls per tal que això no es produeixi. Vol que la UCE aquest any se segueixi per via telemàtica. Especialment estan preocupats per l'expectació que s'ha creat per la conferència que el divendres 21 d'agost té previst pronunciar-hi el president Carles Puigdemont, que finalment s'haurà de seguir per internet.

En les reunions organitzatives de la UCE amb la prefectura, tant el prefecte com el sotsprefecte han insistit especialment en aquest punt, i han advertit que si es produeix alguna aglomeració de persones tancaran aquesta edició de la Universitat.

Un dels membres de l'equip organitzador de la Universitat, Joan Becat, ha demanat avui des de Ràdio Arrels de Perpinyà que la gent no intenti anar a la UCE per veure Puigdemont. "Tant per aquest acte, com per tots els altres no vingueu a Prada a Vall Roc pensant que podreu passar per una escletxa i assistir-hi", ha indicat.

"Ho lamentem, però no serà possible, ni per als membres del patronat de la UCE, ni per les persones que no participin directament en l'acte. Les condicions que ens ha posat [la prefectura] ens permeten malgrat tot celebrar la UCE. Però no hi haurà cap públic. Esperi que ho entendreu", ha afegit.

Becat ha admès que aquesta situació causada per la pandèmia els "trenca el cor". "El prefecte i el sotsprefecte de Prada, en les reunions prèvies, indicaven sobretot del públic que podria venir malgrat la prohibició i que es podria aglomerar a les portes per forçar l'entrada. Va quedar clar que tancarien la UCE aquell mateix dia si som desbordats per 10, 20, 30 o més persones que s'apleguin a fora per entrar", ha apuntat.

El primer ministre francès, Jean Castex, que és alcalde precisament de Prada i ha assistit altres anys a l'acte inaugural de la UCE, va advertir al mes de juliol que els francesos no viatgin a Catalunya, a causa del rebrot del coronavirus. Ara està sota control i amb tendència a la baixa, però la precupació del govern francès per la situació a l'altre cantó de la frontera resta inalterada. 

La prefectura té en ment la gran concentració que es va produir a Perpinyà el passat mes de febrer en un acte del Consell per la República, que va congregar unes 150.000 persones.