El Consell d’Europa ja investiga sobre el terreny la situació dels presos polítics a Catalunya. Aquest dimarts, la delegació que avalua en quines -i per quines- circumstàncies els líders independentistes estan empresonats, s'ha reunit amb membres del govern espanyol a Madrid i demà dimecres seran al centre penitenciari de Lledoners.

Fonts de la conselleria de Justícia han confirmat a aquest mitjà que la comitiva de l’òrgan comunitari entrarà a Lledoners per constatar en primera persona quina és la situació dels presos polítics catalans al centre penitenciari, i mantindrà contacte mitjançant videoconferència amb Mas d’Enrich i Puig de les Basses . Tot i que el Consell ha activat els tràmits per desplaçar-se també a les presons on hi ha Carme Forcadell i Dolors Bassa, no està confirmat que sigui possible. 

La comitiva la presideix el letó socialista Boris Cilevics, qui va ser l’impulsor de la creació d’un informe que avaluï al detall la situació dels presos a Espanya i Turquia i la vulneració de la llibertat d’expressió a ambdós països. La iniciativa neix d’una moció presentada per una vintenta de comissaris europeus a la Comissió d’Afers Jurídics i Drets Humans que mostrava la seva preocupació pel creixent número de polítics nacionals, regionals i locals processats “per declaracions fetes en l’exercici del seu mandat, particularment a Espanya i Turquia”.

La moció es preguntava si es pot condemnar amb "llargues penes de presó" els líders independentistes per organitzar un referèndum. El ponent assegurava aleshores que "no dubtarà" a l'hora d’ “assenyalar problemes sistemàtics" com el que podria haver-hi a Espanya. Precisament, el document, ja demanava explícitament que s’enviéssin observadors internacionals a Barcelona i a Madrid.

Dissabte passat, l’ACN ja apuntava que Clevicis havia concretat que seria a Catalunya entre el dilluns 3 de febrer al dijous 6.

Segons les mateixes fonts, el ponent vol tenir enllestides "el més aviat possible" les conclusions de l’informe. L’objectiu de la visita és que Clevicis tingui les nocions i context necessaris perquè Cilevics pugui presentar un informe final que inclogui una "resolució o recomanació" al Comitè de Drets Humans, que podrà presentar esmenes al text abans que sigui votat.

Fonts del Consell d’europa recorden que aquest text amb les conclusions del ponent haurà de ser aprovat pels membres de l'Assemblea. El Consell d'Europa és una organització centrada en la defensa dels drets humans que agrupa 47 estats europeus i té seu a Estrasburg.