El Consell d’Europa elaborarà un informe per estudiar si s’està vulnerant la llibertat d’expressió dels polítics empresonats a l’estat espanyol i Turquia. La iniciativa neix d’una moció presentada a la Comissió d’Afers Jurídics i Drets Humans que mostra la seva preocupació pel creixent número de polítics nacionals, regionals i locals processats “per declaracions fetes en l’exercici del seu mandat, particularment a Espanya i Turquia”.

La decisió de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa arriba en ple judici al procés i enmig de les constants denúncies de vulneració dels drets polítics dels processats. L’informe s’elaborarà a partir de dues resolucions aprovades per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. Es tracta dels documents Definició de pres polític i Mantenir separada la responsabilitat política i penal, segons ha avançat La Vanguardia.

La iniciativa té l'origen en una moció presentada el gener passat a l’Assemblea per part de 24 dels seus membres, que representen cinc dels sis grups que hi ha a la cambra. La moció recorda que la Comissió de Venècia sosté que l’objectiu de la immunitat parlamentària és la protecció de les institucions parlamentàries i la garantia perquè els representants elegits puguin exercir les seves tasques polítiques “de manera efectiva sense haver de témer la injerència del poder polític o judicial”.

Al text els signant recorden que la Comissió de Venècia defensa que “la llibertat d’expressió dels membres del Parlament és una part essencial de la democràcia”, que ha de ser àmplia i ha de protegir-se, encara més quan els parlamentaris són a l’oposició i expressen opinions diferents de les de la majoria.