Rebuig total de la classe política independentista a la decisió del Tribunal Suprem de mantenir el vicepresident en funcions, Oriol Junqueras, a la presó. Diverses cares visibles de la política independentista no han trigat a reaccionar davant la polèmica decisió, que torna a deixar la mà dreta del president Puigdemont entre reixes després de passar dos mesos empresonat.

El president en funcions, Carles Puigdemont, ha assegurat que la decisió del Suprem de mantenir Junqueras a presó demostra que el vicepresident i la resta d'empresonats ja no són presos polítics, sinó més aviat "ostatges". El cap de l'executiu català ha posat de relleu que la decisió s'ha produït tot i que l'aposta del Govern, segons considera, ha estat "la via pacífica i el diàleg".

En la mateixa línia que el president, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha vist el manteniment de la presó preventiva com un "càstig a qui pensa diferent" i ha assenyalat que "no té cap sentit" mantenir a cap dels polítics independentistes a presó.

Des d'ERC les reaccions no s'han fet esperar. Una de les primeres a rebutjar la decisió ha estat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha lamentat que tant Junqueras com la resta d'empresonats no puguin acompanyar els seus fills a la cavalcada de Reis d'enguany perquè seguiran a la presó. El portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, ha exposat que la presó preventiva no es "pot mantenir jurídicament", i ha explicat que la decisió no els sorprèn perquè, un cop més, ha estat anticipada abans pels mitjans de comunicació que pel mateix tribunal.

Un dels membres d'ERC més contundent ha estat el diputat al Congrés Gabriel Rufián qui considera que mantenir l'empresonament suposa una vulneració dels Drets Humans. "Carcellers, algun dia us veurem davant un tribunal internacional de Drets Humans", ha exposat Rufián en un missatge clarament dirigit al govern de Mariano Rajoy. També molt dur ha estat Ernest Maragall que ha afirmat que l'Estat espanyol actua des de "la crueltat inútil, negació de la democràcia i la injustícia flagrant".

També dins del cercle republicà, Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya, ha assegurat que la reafirmació del Suprem demostra que Espanya és un "país decadent i corrupte".

Altres personalitats de l'esquerra independentista també s'han solidaritzat amb el vicepresident en funcions. L'expodemista Albano-Dante Fachin, que ha assenyalat que la decisió mostra que "s'estan violant els drets de tots i totes. A Catalunya i a la resta de l'Estat", ha exposat Fachin, que ha exigit als partits de l'esquerra espanyola una reacció immediata. 

El cap de llista de la CUP el 21-D, Carles Riera, ha manifestat el seu "dolor, ràbia i indignació" per la decisió de mantenir al líder d'ERC a la presó. Així mateix, altres membres de la CUP ha volgut expressar la seva disconformitat davant la interlocutòria del Suprem, com David Fernàndez, que ha assegurat que l'executiu espanyol "imposa per les ordres el que mai guanyen a les urnes", o Mireia Boya, que ha posat l'ull en l'acord unànime dels jutges a l'hora de prendre la decisió i els ha respost amb una breu però contundent afirmació: "Nosaltres també per unanimitat seguirem exigint la llibertat dels presos polítics".