El cantautor i dirigent del Consell per la República, Lluís Llach, ha teoritzat sobre com han de ser les negociacions. En aquest cas, el de l'independentisme, amb l'Estat espanyol. Segons Llach, les negociacions han de ser sempre des de la "confrontació". Que aquesta màxima hi hagi gent "amb molta formació" i que es volen dirigents de Catalunya que no la sàpiga, "és molt greu", ha argumentat. La taula de diàleg no és una de les estratègies que li agradin més al cantautor, i més, quan no hi ha confrontació: "És una estratègia errònia de cap a peus". Llach ha resumit així el diàleg que fa més d'un any que la Generalitat va encetar amb el govern espanyol: "Portem un any de prèdiques angèliques a casa d'en Pere Botero". En aquest sentit, el cantautor ha argumentat que l'actitud de la delegació catalana és fer prèdiques angèliques, és a dir, molt poc contundents i innocents, a Madrid, que ho ha definit com la casa d'en Pere Botero, el nom que popularment se li atribueix a l'infern.

 No és el primer cop que Lluís Llach carrega contra la taula de diàleg o l'estratègia que empra l'independentisme per anar a negociar a la Moncloa. El cantautor ha criticat la forma en la qual el Govern ha respost pel cas CatalanGate. Llach ha assegurat sobre les paraules del president Pere Aragonès que "les relacions no són normals fa quatre segles". A més, ha argumentat que el "greu error" del diàleg és "no fotre res que obligui l'adversari a necessitar" la interlocució.  També ha criticat que l'executiu d'Aragonès no hagi pres mesures polítiques, sinó que només hagi anunciat represalies legals. Ja que les mesures legals és "qüestió de trobar bons advocats". En canvi, les mesures polítiques "són qüestió de bons polítics".

Puigdemont, contra l'estratègia d'ERC

Qui també ha carregat avui contra els qui aposten per dialogar amb l'Estat espanyol és el president Carles Puigdemont. Un contundent Puigdemont ha aprofitat aquest matí a Argelers el seu darrer discurs com a president del partit per carregar contra l'Estat espanyol que sistemàticament "castiga" els catalans, però també contra l'estratègia de negociació d'Esquerra Republicana, a qui no ha citat en cap moment. Puigdemont ha denunciat tant el maltractament sistemàtic de l'Estat contra Catalunya com l'anormalitat que representa el fet que el seu partit hagi de celebrar el congrés a la Catalunya Nord mentre es manté l'exili, i ha advertit que "el principi de realitat obliga a fer política assumint i partint d'aquesta anormalitat". "Res és més irresponsable, fantasiós, màgic, que fer la política dels temps normals amb temps de tanta gravetat com ara vivim des de fa 5 anys", ha sentenciat.

En aquest punt, i sense citar en cap moment explícitament la formació republicana, ha descrit aquesta actitud "de temps normals" com la política de l'estruç, d'enganyar-se, fer-se l'orni dient que les coses van bé, segur que hi haurà bons resultats. "És normal que hi hagi qui pensi no vull viure tantes angoixes i m'instal·lo en l'anormalitat, uns en diuen reconciliació, pacificació, que em permeti fer la viu viu, i qui dia passa any empeny. Potser això pot ser útil si el que es busca és enfortir determinat partit, que tingui per objectiu prioritzar el benestar dels seus quadres, però això té conseqüències catastròfiques per als ciutadans", ha retret