Lluny de depurar responsabilitats, Fernando Grande-Marlaska agraeix els serveis prestats per la policia espanyola en la repressió del referèndum de l’1-O. En resposta al diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu, el Ministeri de Interior confirma que s’ha concedit l’Ordre al Mèrit Policial “a diferents funcionaris en atenció als mèrits que concorren en aquests”. Ho han estat en base a la llei 5/1964 de condecoracions policials, aprovada durant el franquisme i que preveu com a mèrit “actes de rellevant importància en defensa de l’ordre”.

En una pregunta per escrit al govern espanyol, el diputat d’EH Bildu preguntava si “des del Ministeri de l’Interior s’ha condecorat algun dels policies nacionals que actualment estant sent objecte d’investigació als tribunals” i si algun havia estat ascendit. La resposta del departament de Marlaska confirma la condecoració i tracta de justificar-la amb els seus mèrits policials.

Captura de pantalla 2020 05 04 a las 11.12.43

Concretament, la resposta de l’executiu espanyol assenyala que “el ministre de l’Interior ha concedit l’ingrés a l’Ordre al Mèrit Policial a diferents funcionaris policials en atenció als mèrits que concorren en aquests, vista la proposta efectuada pel director general de la Policia, i per considerar-los compresos en els articles 4, 5, 6, 7 i 8, de la Llei sobre condecoracions i policials i altres disposicions concordants”.

Aquesta norma, d’origen franquista, habilita la condecoració a tots aquells agents de la policia que “practiquin actes d'importància rellevant en defensa de l’ordre, de les persones o de la propietat, o així resulti aconsellable per altres importants motius”. L’article 5 de la llei també preveu “dirigir o fer algun servei d'importància transcendental” que “posi de manifest excepcionals qualitats de patriotisme, lleialtat o abnegació”.

Es desconeix quines de les distincions els han estat atorgades. La medalla d'or comporta una pensió vitalícia del 20% del sou, la de plata del 15% i la creu amb distintiu vermell la del 10%. La creu amb distintiu blanc és l'única que no implica rebre pensió.