Tres agents de la policia municipal de Pamplona han resultat ferits aquest dijous després d’uns altercats protagonitzats per un centenar de joves. L’incident ha tingut lloc al carrer Curia de la capital navarresa durant la festivitat de San Fermín. El succés s’ha produït durant el retorn de la processió en el qual una comitiva municipal acompanyava el ‘Cabildo’ catedralici fins a la catedral de Pamplona. Desenes de persones han cridat ‘UPN kanpora’, que significa “Fora UPN” i han escridassat la corporació municipal. S’han llançat alguns objectes contra l’alcalde de Pamplona, Enrique Maya.

La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Pamplona ha aprovat, amb els vots a favor d’NA+ i PSN, el vot en contra de Geroa Bai i l’abstenció d’EH Bildu, una declaració en la qual es condemnen aquestes agressions a l’alcalde del municipi i altres regidors; i s’hi expressava solidaritat amb els policies que han resultat ferits per culpa de l’incident. “Una agressió de caràcter feixista protagonitzada per l’esquerra abertzale a la pujada del carrer Curia”, destaca el text aprovat a l’Ajuntament. Segons la declaració, s’ha d’agrair la tasca de la policia, que “ha evitat un autèntic linxament”. 

L’alcalde, Enrique Maya, ha titllat aquest atac “d’autèntic feixisme” i ha assegurat que aquest dijous “s’han traspassat moltes línies” amb aquests tres policies ferits. Així mateix, ha acusat EH Bildu d'abraçar-se amb aquests joves mentre es produïa l’incident. “És evident qui està feliç amb aquesta situació”, ha manifestat, i també ha criticat que “ja fa temps que estan escalfant l’ambient, tirant-nos tota la pressió a sobre, i alguns creen ambients d’aquest tipus i d’altres ho acaben de rematar”.

 

 

Els tres grups de l’oposició del consistori també han rebutjat aquestes agressions. EH Bildu, en la mateixa línia, ha lamentat els incidents ocorreguts a Pamplona i ha asseverat que “les agressions estan fora de lloc” perquè “una cosa és la crítica política i una altra és una agressió que, de cap manera, es pot justificar”. El PSN, per la seva banda, ha condemnat les agressions i ha remarcat que “aquests feixistes no aconseguiran distorsionar les tradicions de Pamplona ni imposar les seves posicions utilitzant la violència”. Així mateix, Geroa Bai ha condemnat els fets i ha destacat que “tota crítica política” ha de realitzar-se “de manera pacífica i respectuosa”.

Es tracta d’uns incidents que recorden als que van tenir lloc en les festes de San Fermín de l’any 2019, quan -també pel seu pas pel carrer Curia- una munió de persones van increpar representants d’UPN a l’Ajuntament. Els agents de la policia municipal van haver de formar un cordó policial en alguns trams del carrer per separar els participants de la desfilada de les persones que els increpaven, cosa que va provocar empentes i algun moment de tensió.