La direcció general de la policia espanyola ha sancionat 9 agents desplaçats a Catalunya per marxar sense permís durant l'operació Copèrnic. Segons han confirmat fonts del cos a l'ACN, els policies, amb funcions d'antidisturbis, van marxar a veure les seves famílies a Valladolid mentre estaven allotjats a Tarragona. 

Com informen les mateixes fonts, els agents volien aprofitar el descans posterior a un torn de nit i un dia lliure per viatjar a Valladolid però l'absència va coincidir amb la proclamació de la República catalana, el 27 d'octubre. Llavors, quan se'ls va intentar activar van haver de reconèixer que no estaven al seu lloc. 

Als agents, components de les Unitats d'Intervenció Policial (UIP), se'ls obrirà un expedient per una falta lleu, que comporta una sanció d'entre un i quatre dies de suspensió de sou i feina, ja que la seva absència no va repercutir de forma notable en l'operatiu. També han estat apartats de l'operació Copèrnic i no rebran la compensació especial per la comissió de servei.