Sindicats de la Policia Nacional i associacions professionals de la Guàrdia Civil han qualificat de "despropòsit pressupostari" l'acord del govern espanyol i la Generalitat per destinar 1.600 milions d'euros per al finançament de 3.000 agents més dels Mossos d'Esquadra, fins a arribar als 22.006 efectius l'any 2030. El Sindicat Unificat de Policia (SUP) ha denunciat que la intenció darrere aquest acord és "expulsar la Policia Nacional de Catalunya per potenciar el cos autonòmic dels Mossos", i també ha criticat que es vulgui "prendre com a trofeu" la Prefectura de Via Laietana. "Els vots es paguen i aquí en tenim la millor mostra", han afirmat. 

D'altra banda, l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) ha reaccionat a l'anunci assenyalant que "constata la pèrdua d'influència i presència a Catalunya" de l'Institut Armat, que fa mesos que critica que els Mossos vulguin assumir competències en matèria marítima i de ports i aeroports, entre d'altres. "De les intencions es passa als fets i s'augmenta la partida pressupostària per a aquesta policia autonòmica mentre que a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat se'ns nega el reconeixement dels nostres drets professionals, socials i econòmics", han afegit. En aquest sentit, AUGC apunta al compliment íntegre de l'Acord d'Equiparació Salarial, l'aplicació d'índexs correctors per a la jubilació com "sí que tenen reconegudes les policies autonòmiques", així com la implantació d'una jornada laboral perquè els guàrdies civils puguin conciliar com ja ho fan la resta de funcionaris públics.

Des del SUP han recordat que el cos dels Mossos d'Esquadra no supera els 20.000 efectius, mentre que els de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil superen els 70.000, com a argument per reclamar més pressupost. En aquest sentit, han assegurat que el govern espanyol no ha desenvolupat totes les clàusules de l'Acord d'Equiparació Salarial signat el 2018, i han assegurat que "les plantilles continuen dessagnant-se", posant com a exemple Madrid, on les plantilles de policia van perdre "2.000 efectius" en l'últim concurs. També critiquen la "precària situació" dels jubilats a la policia i que no se'ls reconegui com a professió de risc. 

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha explicat que la transferència d'aquests 1.600 milions d'euros permetran "blindar" el desplegament dels Mossos, ja que, segons ha apuntat, es tractava d'una qüestió que estava pendent des del 2006, quan la Junta de Seguretat va projectar l'increment d'agents, però que "no havia anat acompanyat d'un blindatge" pel que fa al finançament. El Ministeri de l'Interior que lidera Fernando Grande-Marlaska ha assenyalat, per altra banda, que l'acord "està en sintonia" amb el procés d'increment de les plantilles tant de la Policia Nacional com de la Guàrdia Civil. També ha defensat que és imprescindible aquesta ampliació de la plantilla dels Mossos, ja que estava inalterada des que el 2006 es va fixar en 18.267 agents. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!