El Govern de la Generalitat i el govern espanyol han pactat aquest dimecres la transferència de 1.600 milions d'euros fins al 2030 per reforçar el cos dels Mossos d'Esquadra, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat la consellera Natàlia Mas Guix als passadissos del Parlament. Segons ha remarcat la titular d'Economia, aquests 1.600 milions es destinaran fonamentalment a incrementar la plantilla de la policia catalana en els pròxims anys, amb l'objectiu d'incorporar fins a 3.000 efectius el cos dels Mossos d'Esquadra fins al 2030, que permetran "blindar" el seu desplegament. La consellera també ha volgut insistir en que es tracta d'un sistema tangible amb transferències anuals que són un "èxit del treball en equp". Per això mateix ha agraït la "persistència" de Joan Ignasi Elena, conseller de l'Interior. 

"Els acords es comencen a fer tangibles"

Mas Guix ha subratllat també que aquest acord del Govern català amb l'espanyol demostra que comencen a fer-se tangibles els acords d'investidura entre ERC i el PSOE, signat a principis de novembre. Aquest, a banda de la llei d'amnistia també incorporava el traspàs de Rodalies, la condonació d'una part del deute i feia referència al cos dels Mossos d'Esquadra, amb l'Estat assumint el seu finançament amb una ràtio de 2,6 agents per 1.000 habitants, superior a la que es va pactar el 2006. "Estem centrats en la millora del finançament, en l'acord també es fa referència a altres punts. El d'avui és el primer i durant les pròximes setmanes i mesos continuarem treballant", ha celebrat la titular d'Economia. 

Preguntada per la negociació dels pressupostos, que el Govern ha obert amb PSC, Junts, la CUP i els comuns -tot i que entre crítiques d'aquests partits-, Mas Guix ha rebutjat entrar en el detall de les negociacions, però s'ha facilitat perquè "la feina tècnica ja està feta". Segons ella, els pressupostos dissenyats pels departaments permetran tenir una "mirada a mig i llarg termini" i suposarà un "creixement notable de recursos". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!