Tres comandaments de la policia espanyola que van dirigir les actuacions de l'1-O al col·legi electoral de l'avinguda del Segre de Lleida, a la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, han negat que els seus subordinats agredissin ningú. Tots tres han declarat per videoconferència des de Ceuta al jutjat d'instrucció 4 de Lleida que porta el cas.

L'Associació d'Advocacia per la Democràcia, considera que en les seves declaracions s'han "contradit" i recorda que aquell 1 d'octubre de 2017 es van registrar en aquell col·legi una quarantena de ferits per cops als braços, al cap i a les costelles i atacs d'angoixa. Fins i tot també hi va haver un ferit amb una espatlla dislocada, que va ser trasllat a l'hospital en ambulància.

Els investigats han respost les preguntes de la seva defensa, representada per l'Advocada de l'Estat, i també les efectuades per l'acusació, l'Associació d'Advocacia per la Democràcia. No han pogut respondre però les de la Fiscalia, ja que no s'hi ha presentat ningú del ministeri públic.

Durant la seva declaració, tal com expliquen des d'Advocacia per la Democràcia, han reconegut "sorpresa" pel tipus de persones, majoritàriament gent gran, que van trobar congregades a l'entrada del col·legi. Han manifestat que les van tractar "amb delicadesa" i que van intentar una "mediació". Han assegurat que en alguns casos les persones "es llençaven pel terra" i han negat que els seus subordinats haguessin fet servir la "força bruta" sense previ avís i de forma indiscriminada contra, segons assegura l'Associació, gent gran "indefensa" i "amb les mans en alt" a qui van fer caure i arrossegar.

Així mateix han negat haver fet servir els escuts i els protectors dels braços per colpejar les persones en la meitat superior del cos ni haver estirat dels cabells a les dones o agafat pel coll i per la roba, esquinçant-la, als homes. Des de l'Associació, però, asseguren que els agents han incorregut en algunes "contradiccions flagrants" entre els dos policies que declaraven des del jutjat de Ceuta respecte al que ho feia des d'una comissaria de Ceuta.

Absència de la fiscalia

Per altra banda, l'Associació ha lamentat l'absència de la Fiscalia, una absència, diuen, que concorda amb l'actuació que fins al moment ha tingut el Ministeri Fiscal en aquesta querella col·lectiva d'una trentena de lleidatans ferits en el col·legi electoral esmentat, "on a tothora ha fet costat als investigats adherint-se a la seva defensa tècnica exercida per l'Advocacia de l'Estat i no a les víctimes denunciants".

Malgrat tot, asseguren, l'entitat valora "positivament" el darrer impuls donat a la causa per part del nou jutge instructor -el tercer en fer-se càrrec d'aquesta causa- que segueix duent a terme diligències de prova a l'efecte d'investigar els fets denunciats.