Un dels 45 agents de la Policia Nacional imputat per les càrregues en els col·legis electorals de Catalunya durant el referèndum, que es va celebrar l'1 d'octubre de 2017, ha denunciat el petó no consentit que li va fer una de les manifestants a Barcelona per considerar-ho un delicte contra la llibertat sexual. Sis anys després i a l'espera de judici, enmig de la polèmica generada pel petó forçat de Luis Rubiales a Jenni Hermoso durant la final del Mundial, que l'ha portat a dimitir, el policia ha interposat una denúncia contra la dona aquest dilluns davant el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona.

L'efectiu de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP), els antidisturbis, relata que una persona desconeguda d'uns 60 anys li va fer un petó a la boca de manera "sorprenent, inopinada, sobtada i no consentida". El policia ha acompanyat la denúncia amb un vídeo del canal de Qatar Al Jazeera i segons ha relatat els fets es van produir en un ambient "d'extrema violència ambiental", en el qual, segons denuncia, la dona buscava, "a més de l'ànim libidinós", desencadenar "una situació de violència generalitzada" per la reacció de l'agent que, no obstant això, va ser de "fàstic i contenció". 

Ordre d'allunyament per a la dona

En el text de la denúncia es detalla que els fets es van produir just després d'intervenir les urnes electorals que estaven a la seu central del Departament d'Educació, situat a la Via Augusta de Barcelona. L'agent explica que "una senyora d'uns 60 anys s'acosta a mi, m'insulta, i en observar que una càmera era pròxima a tots dos, m'agafa amb totes dues mans del coll i del casc antidisturbis que portava en anar d'uniforme, immobilitzant-me sorprenentment, i acostant el meu cap al seu, per a posteriorment besar la meva boca amb la seva". A més, apunta que mentre desallotjaven l'espai els antiavalots van patir "crits, insults, agressions i vexacions". L'agent detalla "en agafar-me de la part baixa del casc, no puc escapolir-me ni impedir que doblegui la meva esquena, tot això en intentar evitar tenir una resposta brusca a l'abús que pogués desencadenar una situació de risc encara major per a la integritat dels actuants de la qual ja estàvem suportant". 

 

En la seva denúncia, l'agent demana la identificació de la manifestant i que se li imposi una ordre d'allunyament de 1.000 metres. A més, també sol·licita la prohibició de comunicació amb ell per qualsevol mitjà a fi de protegir la víctima. El policia, que denuncia els fets gairebé 6 anys després, ha assegurat que no ho havia fet fins ara per la impossibilitat d'aconseguir el vídeo per poder adjuntar-lo com a prova documental, segons han detallat a EFE fonts del Sindicat Unificat de Policia (SUP), el gabinet jurídic del qual assisteix a l'agent. "Com es pot apreciar (en el vídeo), no tenia consentiment i (...) el principi d'autoritat està completament diluït", al·leguen des del sindicat, que considera l'acte un cas d'abús sexual, ja que és previ a la reforma del Codi Penal que passa a equiparar l'abús i l'agressió.