El jutge ha decretat llibertat sense mesures cautelars per als vuit membres d'Arran que van ser detinguts ahir davant el Tribunal Suprem, però els investigarà per desordres públics. Els militants de l'organització de l'esquerra independentista s'han negat a declarar.

Després de passar la nit a la comissaria de Moratalaz, els vuit militants independentistes han estat traslladat als calabossos dels jutjats de la plaza Castilla, a l'espera de passar a disposició judicial. Passades les dues del migdia han sortit en llibertat.

La instrucció ha recaigut en el jutjat d'instrucció 11, el titular del qual és el magistrat veterà Juan Javier Pérez, que va portar la instrucció de l’accident de Spanair a l’aeroport de Barajas.

concentració Arran Madrid   Nicolas Tomás

La Fiscalia ha demanat com a mesura cautelar que no es puguin acostar a menys de 1.000 metres de l'edifici del Tribunal Suprem, una mesura que no ha estat concedida.

En un comunicat conjunt, Arran i Alerta Solidària critiquen que la detenció “per una simple acció simbòlica” ha estat “excessiva i innecessària”. De la mateixa manera, denuncien que aquest dimarts a la comissaria de Moratalaz la policia va denegar a l’advocada la possibilitat d’assistir els detinguts. Exigeixen “l’arxivament d’aquest procediment i l’absolució de la resta d’encausades”.

Identificacions

En paral·lel, aquest matí diversos militants d’Arran han estat identificats aquests dimecres al matí davant dels jutjats de la Plaza Castilla de Madrid. La policia espanyola ha demanat el document d’identitat a diversos simpatitzants de l’organització de l’esquerra independentista, així com a l'advocada, que es concentraven pacíficament en suport als vuit membres detinguts aquest dimarts després d’una acció de protesta davant del Tribunal Suprem. Els manifestants s'han assegut davant dels jutjats, i la policia ha intervingut.

“Ens han demanat algunes identificacions i que dissolguem la manifestació”, ha denunciat la portaveu nacional d’Arran, Adriana Roca, que ha reiterat que estan en el seu dret d’ocupar l’espai públic. “És una concentració sense més, esperant que surtin els nostres companys”, ha defensat. La concentració ha aplegat una vintena de membres de l’organització.

Efectius de la policia espanyola van detenir aquest dimarts un grup de vuit activistes vinculats a Arran quan intentaven dur a terme una acció de protesta davant la seu del Tribunal Suprem a Madrid. Els joves van encendre un pot de fum, cosa que va provocar que es mobilitzés un ampli dispositiu policial. 

Els joves portaven pancartes, pots de pintura i de fum, màscares blanques i pamflets contra el PP, Ciutadans i PSOE. Volien encadenar-se a una reixa pròxima a l'entrada, justament per on entren els jutges.