Hores més tard que l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, fos detinguda en el marc d'una operació anticorrupció, el seu partit, Esquerra Republicana, ha confirmat a través d'un comunicat que Carbonell havia "posat en coneixement" d'equips jurídics "els fets objecte d'investigació en detectar presumptes irregularitats". Així mateix, destaquen que l'alcaldessa ja havia aturat les subvencions a l'entitat, en referència a una cooperativa de la població, i iniciant expedients per reclamar les subvencions "no justificades". El partit també recull el comunicat que ha emès el mateix ajuntament, en què s'informa que es disposen d'informes tècnics que "descarten qualsevol mena de responsabilitat ni administrativa ni penal", que ara investiga la policia i per la qual s'ha detingut l'alcaldessa i altres regidors d'aquesta població. 

En el mateix comunicat, ERC manifesta el seu "ple compromís amb la gestió pulcra i transparent dels recursos públics" i reitera la seva lluita contra la corrupció, avalada, expliquen "per una trajectòria impol·luta en aquest sentit al llarg dels 92 anys d’història de l’organització". El partit informa que en aquests moments es troba recopilant la informació necessària per fer-la arribar als canals ètics corresponents. 

Subvencions i contractes menors entre 2017 i 2022

Cal recordar que Carbonell ha estat detinguda aquest dimecres matí al consistori, després que agents de la UDEF hagin entrat a les dependències de l'ajuntament. Segons el TSJC, la investigació se centra en la comissió de presumptes delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental i s’està investigant l’actuació de l’ajuntament en relació amb la Taula del Tercer Sector i una cooperativa del municipi en l’adjudicació de subvencions i contractes menors en el període entre 2017 i 2022. Aquest període inclou la darrera legislatura de Miquel Forns (CiU) i la primera de Carbonell, que es va convertir en alcaldessa el 2019. 

En aquestes diligències hi ha, fins ara, com a investigades un total de 13 persones: l’alcaldessa, Aurora Carbonell (ERC) i 8 regidors i exregidors de l’ajuntament de Sitges de l’etapa que s’està investigant i 4 particulars que formaven part d’una de les cooperatives investigades.

Junts: "Situació preocupant i excepcional"

La candidata de Junts a Sitges, Mònica Gallardo, ha reaccionat a la notícia de l'operació policial a Sitges a través de Twitter. Gallardo ha apuntat que es tracta d'una situació "preocupant i excepcional" per al municipi i ha traslladat que donaran a conèixer el seu posicionament polític sobre els fets quan disposin d'"informació contrastada al respecte". Des de Junts per Sitges, la formació també ha expressat la "màxima preocupació" per la detenció de l'alcaldessa Aurora Carbonell i del regidor Jaume Monasterio. Amb tot, defensen "la presumpció d'innocència" a la vegada que reclamen "màxima transparència sobre els fets en qüestió".