La consellera de Salut basca, Nekane Murga, ha confirmat que els contagiats per coronavirus i els pacients pendents de la prova PCR tindran prohibit anar a votar a les properes eleccions basques d'aquest diumenge 12 de juliol. La decisió es pren amb poc marge de maniobra i per tant tampoc es podrà gestionar el vot per correu: "Les persones a les que se'ls hagi indicat realitzar una PCR no podran votar fins que rebin el resultat". I ha matisat que el servei de salut Osakidetza  notifica el resultat a les vuit hores des de que s'efectua la prova. Serà qüestió d'arribar a temps.

nekane murga

La consellera de Salut basca, Nekane Murga

Així doncs, el total dels casos confirmats de persones que no podran votar són prop de 200: "Actualment no arriben als dos centenars", ha confirmat Murga. Per tot aquells que hagin tingut dubtes però no presentin cap indicatiu clar sí podran anar però amb mesures: "Si continuen sense símptomes no hi haurà cap impediment perquè vagin a votar diumenge. Portaran el vot preparat des del domicili i sortiran únicament per aquesta activitat". Aquests contactes es calcula que arriben als 500 i rebran a través d'un SMS demà dissabte el permís per anar a exercir el dret a vot: "Als contactes negatius se'ls recordarà a través de missatge".

Aquesta decisió arriba després del sí de la Junta Electoral Central que ha donat la raó a donar preferència a la seguretat: "Prioritza la seguretat pública abans del dret anar a votar". La consellera Murga ha justificat la decisió pel moment excepcional i ha recordat l'existència d'altres malalties que també impedeixen anar a votar. 

A Galícia ja ho van anunciar

El conselleiro de Sanitat de la Xunta de Galícia, Jesús Vázquez Almuiña, va afirmar diumenge passat que les persones que hagin donat positiu per coronavirus no podran anar a votar a les eleccions autonòmiques del proper 12 de juliol. No obstant això, els contactes estrets que estiguin en quarantena sí ho podran fer prenent mesures de prevenció.

El conselleiroho va anunciar en la mateixa roda de premsa en què ha decretat el tancament del districte sanitari d'A Mariña (Lugo) durant cinc dies a causa del brot de coronavirus registrat a la zona, que acumula 106 positius. Almuiña ha destacat que els contactes són "persones sanes" que han estat amb algun positiu i a les quals se'ls fa un seguiment per veure si desenvolupen símptomes. Tot i que han de romandre aïllades durant aquell període, la Xunta els permetrà votar amb mesures de seguretat.