Els cinc eurodiputats de Podemos han remès aquest matí una carta al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i Frans Timmermans, vicepresident de la institució, en la qual denuncien la "repressió policial" aplicada per l'Estat espanyol durant la jornada del referèndum aquest diumenge 1 d'octubre. En aquesta reclamen l'aplicació de l'article 7 del Tractat de la Unió Europea per vulneració dels drets fonamentals, així com una solució democràtica i política per a Catalunya.

Aquesta notícia arriba el mateix dia en què el portaveu de la Comissió, Margaritis Schinas, ha alertat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, respecte als episodis de violència policial a Barcelona: "La violència no pot ser instrument de la política", ha dit durant la seva compareixença. Tot i que aquest ha reiterat el suport a l'"ordre constitucional" a Espanya i ha recordat que és un afer intern, Schinas ha fet una crida "a tots els actors rellevants" que passin "de la confrontació al diàleg".

L'objecte de la mesura és sancionar l'Estat espanyol, com indiquen els diputats en el seu escrit (Miguel Urbán, Lola Sánchez, Tania González, Estefanía Torres i Xavier Benito). "Les condicions per invocar l'article 7 del Tractat es compleixen perquè el Consell pugui establir una infracció greu dels valors a què es refereix l'article 2 del Tractat", diuen. De fet, aquest mateix article que enuncia Podemos també serà invocat per la Generalitat, com va anunciar el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva.